Sve bolja ponuda domaćeg povrća, cene pristupačnije!

Sve bolja ponuda domaćeg povrća, cene pristupačnije!

Tokom protekle nedelje cene povrća uglavnom su bile pristupačnije, dok je ponuda sezonakog, domaćeg povrća sve bolja. Cene trešnjanja zabeležile su rast, usled boljeg kvaliteta ovog voća u ponudi.

Cene povrća

Kvantaška pijaca Beograd

Protekle sedmice su se na kvantaškoj pijaci u Beogradu pojavile borovnice iz domaće proizvodnje po dominantnoj ceni od 1.000 din/kg. U odnosu na prethodni period bila je niža cena banane, breskve, kajsije, kruške, maline i nektarine.

Za razliku od njih skuplje su bile jabuke, jagode, kivi i kruške, jer je ponuda bila lošija nego u prethodnom periodu. Poskupela je i trešnja, iako je ponuda bila dosta dobra. Što se povrća tiče dosta bolja bila je ponuda povrća, naročito domaćeg sezonskog.

U poređenju sa prethodnim periodom došlo je do pada cena blitve, brokole, dinje, krastavca, mladog krompira, starog i mladog crnog luka, paprika, čeri paradajza, patlidžana, peršuna lišćara, rotkvica i tikvica.

Skuplji su bili cvekla, karfiol, beli pasulj sorte Gradištanac, zelena salata i zelje.

Cene voća i povrća na Kalenić pijaci

Na Kalenić pijaci su protekle nedelje po prvi put u ponudi bile borovnice, breskve, višnje i nektarine i to iz domaće proizvodnje. U poređenju sa prethodnim periodom niže su bilie cene borovnice, kajsije i maline, dok su skuplje jagode prvenstveno zbog slabije ponude. Trešnje su bile skuplje, ali zbog boljeg kvaliteta proizvoda u ponudi.

Sve je bolja ponuda povrća, naročito domaćeg sezonskog, na pijačnim tezgama. Niža cena bila je karfiola, mladog krompira, patlidžana i tikvica, dok je skuplja bila cvekla, mladi crni luk i mladi beli luk.

Kvantaška pijaca u Leskovcu

Karakteristika kvantaške pijace u Leskovcu je prva ponuda breskve ove sezone. Skuplja je bila trešnja, a jeftinija kajsija u poređenju sa prethodnom sedmicom. Što se tiče tržišta povrtarskih kultura imamo rast cena paradajza, praziluka, rotkvice, pasulja sorte beli tetovac.


Za razliku od njih niže su bile cene krastvca salatara, mladog kupusa, tivice i belog luka.

Cene voća i povrća u Šapcu, Kraljevu i Pirotu

Prema izveštaju reporter STIPS iz Šapca na zelenoj pijaci u ovom gradu evidentirana je dobra ponuda sezonskog voća i povrća. Skuplji je u odnosu na prethonu sedmicu bila paprika ostala, a jeftiniji banana, jabika Ajdared, orah, krastavac salatar, krompir, kupus, pasulj beli, tikvice i zelena salata.

Bolja ponuda krastavca, mladog krompira i paprike na zelenoj pijaci u Kraljevu uslovila je pad cena u odnosu na prethodni period. Skuplji su u ostom periodu bili celer, mladi crni luk i jabuka ostala.


Na zelenoj pijaci u Pirotu zabeležena je slabija ponuda jagode u odnosu na prethodni period, pa je došlo do rasta cene. Što se povrća tiče skuplji je bio beli pasulj, a jeftiniji krastavac salatar i mladi krompir.

Izvor: STIPS

Image 1 of 2

Izvor: STIPS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica