Snažan rast cena na domaćem tržištu: Sedam dana na berzi

Snažan rast cena na domaćem tržištu: Sedam dana na berzi

U prethodnoj nedelji na domaćem tržištu došlo je do snažnog rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Cene kukuruza i soje protekle nedelje su dosegle osmogodišnji maksimum. Uzlazni trend cena je u kontekstu povećavanja rizika od vremenskih prilika za prolećne useve u SAD (soju i kukuruz). Ukupan promet je iznosio 6.899 tona robe.

Rastući trend kretanja cena sojinog zrna nastavio se i tokom ove nedelje. Ova uljarica je doživela snažne cenovne oscilacije tokom aprila, koje su bile praćene na dnevnom nivou. Berzanski ugovori su zaključivani od 81,50 din/kg početkom nedelje, da bi krajem nedelje dostigla cenu od 85,00 din/kg bez PDV-a (od 89,65 do 93,50 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, cena je viša za 6,87%, a u odnosu na isti period prethodne godine cena je viša za 97,67%.

Cene kukuruza u kontinuitetu beleže pozitivne trendove, a glavni razlog je povećana izvozna tražnja.

Za  razliku od prethodnog perioda kada je pšenica bila slabije tražena, ova nedelja donosi promene u vidu izražene tražnje i rasta cena. U zavisnosti od parametara kvaliteta, ovom žitaricom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 22,00 do 24,50 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju cena je viša za 7,67%.

Cene su takođe nastavile da rastu za rod 2021. uglavnom prateći kukuruz u Čikagu. Ovaj proizvod ostaje lider dinamike tržišta žitarica.

Što se termiskih ugovora tiče, najbolje performanse je imala uljana repica, i dalje u kontekstu slabog očekivanog roda, veoma razvučenih bilansa i snažnih cena ulja. Tražnja je bila na nivou cena od 460 €/t, sa jasno izraženom tendencijom rasta cena tokom čitave nedelje.

Izvor: Novosadska produktna berza

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica