Slaba aktivnost izvoznika prethodnih dana: Vesti sa produktne berze

Slaba aktivnost izvoznika prethodnih dana: Vesti sa produktne berze

U poređenju sa prethodnih sedam dana stanje na tržištu žitarica uglavnom je bez velikih promena. Jedan od razloga je slaba aktivnost izvoznika, koja je uticala da cene primarnih poljoprivrednih proizvoda ostanu na istim nivoima kao i pre sedam dana.

Kada govorimo o ukupnom prometu robe, na kraju ove nedelje iznosi 1.550 tona robe. Cene kukuruza su se kretale u rasponu od od 28,80 do 23,00 din/kg bez PDV-a, uz malu cenovnu razliku kada je reč o kukuruzu uvezenom u luku, sa isporukom do kraja aprila. Cena po kojoj je trgovan iznosila je 23,40 din/kg bez PDV-a.

Na novosadskoj produktnoj berzi tržište pšenice i dalje odsustvuje iz trgovanja. Podsetimo se da prošle nedelje izvoznici nisu bili zainteresovani za kupovinu po tadašnjim cenama. Poslednja registrovana cena pšenice iznosi 22,80 din/kg bez PDV-a.

Posle tri izuzetno burne nedelje na tržištu soje došlo je do stagnacije. Podsetimo se da je nekoliko puta ovaj poljoprivredni proizvod postavio višegodišnje maksimume. Ove nedelje cene su stagnirale i zabeležen je značajno niži obim trgovanja. Ugovori za soju su zaključivani od 66,00 do 66,50 din/kg bez PDV-a.

Stočni ječam rod 2020. godine je trgovan u cenovnom rasponu od 22,00 do 22,50 din/kg bez PDV-a.

Suncokretova sačma sa min. 33% proteina trgovana je po jedinstvenoj ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a.

Izvor: Novosadska produktna berza

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica