Svet poljoprivrede Prodavnica

Širom Srbije porasle cene tovnih bikova | Cena žive stoke

Evidentiran je rast cena tovnih bikova i tovne junadi na prodajnim i otkupnim mestima.

Cene otkupnih bikova, tovne junadi i krava za klanje

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do rasta prodajne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma. Dominirao je iznos od čak 260 din/kg.

Otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bila je viša i u klanicama na području Severnobačkog regiona. Dominirao je iznos od 240 din/kg.

Rast otkupne cene junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma evidentiran je klanicama na području Braničevskog regiona, pošto se otkup najčešće odvijao po ceni od 230 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu došlo je do rasta prodajne cene krava za klanje. Dominantna cena teladi iznosila je 160 din/kg.

Cene prasadi

U klanicama na području Braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma protekle sedmice, jer je dominirao je iznos od 160 din/kg.

Zabeležen je rast otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma u klanicama na području Južno-banatskog regiona. Dominirao je iznos od 240 din/kg.

Prasad su bila skuplja i na pijaci žive stoke u Smederevu jer se prodaja ove kategorije svinja odvijala najčešće po ceni od 260 din/kg.

Cene jagnjadi i šilježadi

Dominantna prodajna cena jagnjadi dostigla je rekordnih 330 din/kg u nedelji za nama na pijaci žive stoke u Nišu.

Glavni razlog bio je veoma slaba ponuda ove kategorije ovaca.

U Smederevu je protekle sedmice evidentirao rast cena jagnjadi i šilježadi jer se prodaja jagnjadi odvijala po ceni od 260 din/kg, a šilježad po ceni od 220 din/kg.

Klaničari sa područja Braničevskog regiona po višoj su otkupnoj ceni vršili otkup jagnjadi i šilježadi u odnosu na prethodnu sedmicu. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 260 din/kg, a šilježadi 180 din/kg.

Žitarice i stočna hrana

U maloprodajnim objektima na teritoriji Kikinde zabeležen je rast cene sojine sačme na dominantnih 108 din/kg i pad cene stočnog brašna na dominantnih 27 din/kg.

Kukuruz okrunjen, prirodno sušen upakovan u džakove bio je skuplji, a lucerkino seno u balama jeftinije u odnosu na predhodni period na gazdinstvima u okolini Pančeva. Kod kukuruza je dominirao iznos od 26 din/kg, a kod lucerkinog sena u balama 19 din/kg. Kukuruz je bio skuplji i u silosima u nedelji za nama. Na pijaci u ovom gradu evidentiran je pad dominantne cene pšenice upakovane u džakove na 25 din/kg.

Pšenica upakovana u džakove najčešće od 50 kilograma bila je jeftinija i na gazdinstvima u okolini Šapca pošto se najčešće mogla pazariti po ceni od 26 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari