Republička direkcija za robne rezerve SAMO preko berze KUPILA 12.000 t pšenice

Republička direkcija za robne rezerve SAMO preko berze KUPILA 12.000 t pšenice

Vremenske prilike i situacija u Ukrajini su i dalje glavni pokretači tržišnih kretanja na svetskim berzama. Pregovori o izvoznom koridoru ukrajinskih žitarica, između UN-a i Rusije su se kretali od optimizma do pesimizma i nazad. Pored svih geopolitičkih neprilika u svetu, a koja se tiču kretanja cena hrane i energenata, na domaćem tržištu su suša i pad prinosa dodatno uticali na neizvesnost. Ekonomska godina za jare useve je tek krenula, a planove na duži vremenski period je izuzetno teško napraviti. Ono što je izuzetno bitno uraditi jeste napraviti analizu stvarnog stanja zaliha žitarica i uljarica u domaćim skladištima.

zrna pšenice

Preko Produktne berze je tokom prethodne nedelje prometovano 17.325 tona robe, što je u odnosu na prethodnu nedelju 3,2 puta veći promet. Finansijska vrednost prometa je iznosila 769.748.250,00 dinara.

Cene kukuruza

Kukuruz je od početka nedelje beležio cenovni rast. Ovom žitaricom se trgovalo u opsegu od 35,00 do 35,25 din/kg bez PDV-a. Ponderisana nedeljna cena iznosi 35,15 dinara (38,66 din/kg sa PDV-om), što je za 1,24% rast na nedeljom nivou. U istom periodu prošle godine kukuruz je prometovan po 27,50 dinara, tj. kukuruz je danas skuplji za 27,8%.

Cene pšenice

Cena pšenice je u najvećoj meri zavisila od nivoa proteina i kretala se u rasponu od 40,00 do 41,00 dinar. Ponderisana cena je iznosila 40,06 dinara (44,07 din/kg sa PDV-om), što je za 1% rast na nedeljnom nivou. Pšenica je ove godine izuzetno dobrog kvaliteta. Procenjuje se da će pogodni vremenski uslovi, kao i suša koja je desetkovala jare useve, uticati na to da ove sezone dođe do rasta površina pod ozimim usevima. Republička direkcija za robne rezerve je preko Produktne berze na tržištu kupila ukupno 12.000 tona pšenice, po ceni od 41,00 din/kg bez PDVa (45,10 din/kg sa PDV-om).

Cene soje

Zrna soje je u ponudi bilo manje nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Sojom se trgovalo po prosečnoj ceni 78,10 dinara (85,91 din sa PDV-om), što je za 3,6% niža cena nego prethodne nedelje. Od ostalih roba, stočni ječam sa 58kg/hl je prometovan po 33,50 dinara (36,85 din/kg sa PDV-om), a UREA na paritetu fco-kupac po 98,36 dinara (108,20 din/kg sa PDV-om).

Kretanje cena robe u svetu

Geopolitička situacija je u centru pažnje trgovaca. Pregovori između UN i Rusije oko produženja važenja izvoznog koridora iz Ukrajine se nastavljaju. Razgovara se o transportu žitarica, ali takođe i amonijaka koji je potreban za proizvodnju azotnih đubriva. Nedostatak vode na jugu SAD ometa setvu pšenice. Žetva kukuruza se procenjuje da je dostigla 45% do 16. oktobra, u odnosu na prosečnih 40%. Isto je i kod soje sa postignutih 63%, u odnosu na prosečnih 52%.

Rejting useva kukuruza je 53% dobro do odlično, dok je rejting soje 57% dobro do odlično. Vrlo visoke temperature preovlađuju u Francuskoj i omogućuju brzo nicanje useva. Setva se ubrzava, iako postoje problemi sa snabdevanjem gorivom, daleko je ispred sezonskog proseka.


Prema FranceAgriMer-u, do 10. oktobra je skinuto 83% kukuruza, a posejano 21% pšenice i 37% ozimog ječma. Cene žitarica na Euronekstu su imale negativno kretanje usled optimizma oko sporazuma sa Rusijom o produženju koridora hrane.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica