RASTU cene teladi, dok cene stoke generalno PADAJU

RASTU cene teladi, dok cene stoke generalno PADAJU

Kretanje cena protekle nedelje može se sumirati u sledeće: telad SM rase na području Pirota je skuplja, niže su cene tovne junadi i tovnih bikova u odnosu na prethodni period, uočava se pad cena prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje u odnosu na prethodni period, dok je jagnjad skuplja na području Požarevca, a jeftinija na području Čačka i Kikinde.

ovce i jagnjad prodaja

Februar je doneo skuplju cenu teladi SM rase na području Pirota, a niže cene tovne junadi i tovnih bikova u odnosu na prethodni period

Rast prodajne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma evidentiran je na stočnoj pijaci u Pirotu, jer je dominirao iznos od 460 din/kg. Klaničari sa područja Pirota i okolnih mesta protekle su sedmice po višim cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali telad SM rase telesne mase do 160 kilograma i krave za klanje. Za otkupljenu telad odgajivači iz ovog kraja su dobijali 540 din/kg. Otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma bila je niža u klanicama na području podunavskog regiona. Dominirao je iznnos od 340 din/kg. Prodajna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Novom Sadu, pošto su se najčešće mogla pazariti za 320 din/kg, uz prosečan obim ponude i slabu prodaju.

Tovna junad telesne mase preko 480 kilograma bila su jeftinija i u klanicama na području južnobanatskog regiona. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 310 din/ kg. U klanicama na području Šapca i okoline zabeležen je pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 330 din/ kg, a obim ponude i otkupa bii su dobri prema izveštaju reportera STIPS. Dominantna otkupna cena muške teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 500 din/kg, dok su za istu kategoriju i rasu za ženska grla klaničari sa područja mravičkog regiona plaćali 450 din/kg. Za otkupljene tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma plaćali su 350 din/kg, tovnu junad telesne mase preko 480 kilograma 340 din/kg, dok je dominantna ootkupna cena krava za klanje iznosila 230 din/kg

Pad cena prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje u prvoj nedelji februara u odnosu na prethodni period

Na piijaci žive stoke u Čačku došlo je do pada prodajne cene obe kategorije prasadi, pa su se grla telesne mase do 15 kilograma mogla pazariti za 380 din/kg, dok je u kategoriji grla telesne mase od 1 do 25 kilograma dominirao iznos od 370 din/kg. Ponuda i obim prodaje bili su dobri. U klanicama na teritoriji južnobačkog regiona, takođe je evidentiran pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 380 din/kg i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 200 din/kg. Obe kategorije prasadi i tovnih svinja bili su jeftiniji tokom prve sedmice februara na pijaci žive stoke u Novom Sadu. Za prasad su kupci u zavisnosti od kategorije grla trebalii da izdvoje od 390 do 400 din/kg, dok se prodaja tovljenika odvijala po ceni od 210 do 230 din/kg

Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma evidentiran je u sedmici za nama i u klanicama na teritoriji južnobanatskog regiona, jer se otkup odvijao najčešće po ceni od 200 din/kg. Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona zabeležili su tokom prve sedmice februara pad otkupnih cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 200 din/kg i kramača za klanje na dominantnih 160 din/kg. Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je niža u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer je dominirao iznos od 370 din/kg. Na stočnoj pijaci u Loznici zabeležen je pad prodajne cene krmača za klanje. Dominirao je iznos od 180 din/kg, a u ponudi je bilo do pet grla ove kategorije svinja.

Jagnjad je početkom februara skuplja na području Požarevca, a jeftinija na području Čačka i Kikinde

U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi u odnosu na poslednju sedmicu januara. Dominirao je iznos od 370 din/kg uz prosečnu ponudu i slabu prodaju grla ove kategorije ovaca. Osim jagnjadi, klaničari sa ovog područja su otkupljivali i šilježad po dominantnoj ceni od 180 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu mogla su se pazariti jagnjad po dominantnoj ceni od 400 din/kg, šilježad po ceni od 250 din/kg i ovce po ceni od 200 din/kg. Reporteri STIPS iz Čačka zabeležili su pad cene jagnjadi na stočnoj pijaci u ovom gradu, pošto su se najčešće mogla pazariti za 430 din/kg.

Otkupne cene jagnjadi i ovaca bile su niže tokom prve sedmice februara u klanicama na području srednjebanatskog regiona, jer se otkup jagnjadi odvijao po ceni od 380 din/kg, dok je kod ovaca dominirao iznos od 120 din/kg. Klaničari sa područja podunavskog regiona protekle su nedelje snizili otkupne cene šilježadi i ovaca, jer su za otkupljenu šilježad plaćali najčešće 240 din/kg, a za ovce 160 din/kg. Pad prodajne cene šilježadi zabeležen je i na stočnoj pijaci u Smederevu. Dominirao je iznos od 260 din/kg. Ponuda ove kategorije ovaca bila je dobra a prodaja zadovoljavajuća po mišljenju odgajivača i nakupaca.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije


Izveštaj pripremio : Institut za primenu nauke u poljoprivredi

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica