Rast CENE PŠENICE, ostale kulture u daljem PADU | Produktna berza

Rast CENE PŠENICE, ostale kulture u daljem PADU | Produktna berza

U nedelji za nama na robno-berzanskom tržištu primetan je blagi porast cene kada je u pitanju pšenica, ali i nastavak pada cena kod ostalih poljoprivrednih kultura. Obim prometa je manji u odnosu na prethodnu nedelju, i to za 33,54%. Preko Produktne berze tokom ove nedelje ukupno je prometovano 2.610 tona robe, finansijske vrednosti 50.669.300,00 dinara. Finansijska vrednost prometa manja je za 53,31% u odnosu na prošlonedeljnu.

PŠENICA

Kao i prethodne i ove nedelje pšenica zauzima najveći udeo u ukupnom trgovanju, sa čak 69% udela u ukupnom obimu prometa. Početkom nedelje tražnja je bila slaba i najčešće usmerena na pšenicu sa 11,5% do 12% proteina. Sredinom nedelje tržište je bilo mirno uz slabiju ponudu i tražnju, pri čemu je tražnja bila usmerena na pšenicu sa 11% proteina. Krajem nedelje dolazi do povećanja tražnje u odnosu na prethodne dane, ali je ponuda bila slaba. U poslednjim danima nedelje potraživala se, takođe, i stočna pšenica. Pšenicom se u toku nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametra kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,04 din/kg bez PDV-a (22,04 din/kg sa PDV-om), te je primetan uzlazni trend cene od 1,67% u odnosu na prošlu nedelju.

KUKURUZ

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje beležimo slabu tražnju koja je bila na nižem cenovnom nivou od ponude. Početkom i sredinom nedelje tražnja je bila usmerena na veštački sušen kukuruz sa analizom na aflatoksin, da bi se krajem nedelje više potraživao kukuruz do 16% vlage. Udeo kukuruza u ukupnom obimu prometa ove nedelje iznosio je 27%. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,00 do 17,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin.

Ponder cena iznosi 17,12 din/kg bez PDV-a (18,83 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja cenovni pad od 1,12%. Trgovalo se u manjim količinama i kukuruzom rod 2021. godine sa analizom na aflatoksin do 10 po ceni od 17,50 din/kg bez PDV-a.

SOJA

Za razliku od prethodne nedelje, kada je sojino zrno činilo više od četvrtine ukupnog nedeljnog prometa, ove nedelje je tržište bilo veoma mirno, bez zaključenja berzanskih ugovora. Soja se u toku nedelje nudila u cenovnom rasponu od 47,50 do 49,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

SUNCOKRETOVA SAČMA

Suncokretova sačma sa 33% proteina nudila se u toku nedelje po ceni od 37,50 do 38,20 din/kg bez PDV-a, ali do trgovanja nije došlo, dok je sojina sačma sa 44% proteina bila u ponudi na 57,50 din/kg bez PDV-a.

STOČNI JEČAM

Trgovalo se još i stočnim ječmom po ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a.


Izvor: PRODUKTNA BERZA AD NOVI SAD

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica