SNAŽAN RAST žitarica na berzi – Cene pšenice PROBILE sva očekivanja!

SNAŽAN RAST žitarica na berzi – Cene pšenice PROBILE sva očekivanja!

Prvi terminski ugovor za pšenicu novog roda i snažan rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda zabeležen je na domaćem tržištu. Kukuruz beleži cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. Tržišta su snažno reagovala na situaciju u Ukrajini. Teško je u sadašnjem kontekstu predvideti posledice ruske akcije na tržišta, znajući da luke kao što su Mariupolj i Odesa postaju neupotrebljive usled bombardovanja.

 

Najvažnije iz protekle nedelje jesu rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda i dešavanja na svetskim berzama. Kukuruz beleži cenovni maksimum u tekućoj ekonomskoj godini. U tom kontekstu, crnomorski izvoz je suspendovan, rezultirajući rastom cena svih proizvoda. Ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 6.166 tona, čija je finansijska vrednost prometa iznosila 215.294.720,00 dinara.

Cene kukuruza

Rekordno visoka cena zabeležena je na tržištu kukuruza. Početkom nedelje, ovom žitaricom se trgovalo na cenovnom nivou od 27,00 din/kg bez PDV-a, da bi se krajem nedelje registrovala cena od 29,30 din/kg bez PDV-a za promptnu isporuku. Berzanski ugovori na paritetu CPT dunavske luke su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 28,10 din/kg bez PDV-a, sa isporukom robe tokom marta.

Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 28,40 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,62% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je bio u potpunosti korelativan sa dešavanjima i na ino tržištu. Jučerašnja sesija (četvrtak) je bila puna događaja, naročito u Čikagu, gde su se cene kretale između značajnog rasta i snižavanja na zatvaranju.

To ilustruje neizvesnost koja utiče na trgovce. Imajući u vidu ovakav cenovni rast, uzevši u obzir neizvesnost situacije, kao i velike tražnje za ovom žitaricom, ostaje nam da pomno pratimo naredni period i promene u cenovnim kretanjima.

Cene pšenice

Za razliku od prethodnog perioda gde je bila prisutna pasivnost na tržištu pšenice, krajem nedelje, usled dešavanja na svetskoj političkoj sceni, došlo je do povećane tražnje, a samim tim i rasta cene. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 30,00 do 31,00 din/kg bez PDV-a, sa preuzimanjem robe do 30. aprila.

Prvi terminski ugovor za pšenicu roda 2022. godine na paritetu FCA (fco-utovareno), realizovan je po jedinstvenoj ceni od 28,00 din/kg bez PDV-a. Prometovana je količina od 500 tona, sa isporukom robe od 08. do 30. jula. S obzirom da je cena iznad svih očekivanja, sada je na poljoprivrednim proizvođačima da odluče da li će deo budućeg roda da prodaju.

Cena soje

Soja nakon prošlonedeljnog izostanka iz trgovanja na robno-berzanskom tržištu beleži uzlazni trend. Tokom nedelje, cena se kretala u širokom cenovnom rasponu od 75,00 do 78,00 din/kg bez PDV-a, sa izraženom tendencijom uzlaznog trenda. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta, a realizacija po 78,00 din/kg je bila sa preuzimanjem robe mart/april. Poslednjeg dana ove nedelje, stekao se utisak da je ponuda veća u odnosu na tražnju.


Ponderisana cena je iznosila 75,97 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodni podatak, soja je poskupela za 1,91%. Povećani strah za predstojeću žetvu u Južnoj Americi zbog nedostatka vode, kao i pritisak geopolitičkih faktora uticali su na izrazito jak rast cene u Čikagu. Na severu Brazila, kiše ometaju žetvu, dok jug Brazila ostaje pogođen nedostatkom vode. Međunarodni trgovci strahuju od logističkih teškoća u basenu Crnog mora zbog situacije, sa posledičnim rastom troškova transporta.

Cena azotnih đubriva

AN (Kutina), pakovanje 25/1, prometovan je po ceni od 87,01 din/kg bez PDV-a, dok je ruski AN 900/1, prometovan po ceni od 84,08 din/kg bez PDV-a (CPT). Ugovori za ureu su zaključeni od 89,37 do 92,47 din/kg bez PDV-a. Pad cena je zabeležen kod azotnih đubriva.

Kretanje cena u Čikagu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 16,04%, a kukuruz je poskupeo 6,92%.


Cene kukuruza u Čikagu, rasle su izazvane geopolitičkom situacijom i strahovanjem za predstojeću žetvu kukuruza u Južnoj Americi. Kiša u Argentini, koja je padala krajem nedelje, može uticati na poboljšanje stanja useva kukuruza.

Cene pšenice tokom nedelje su dostigle devetogodišnji maksimum, usled geopolitičkih dešavanja između Ukrajine i Rusije. U Ukrajini je objavljen rat i krajem nedelje je cena u Čikagu zabeležila izrazito visoke nivoe. Analitičari procenjuju da će američke površine pod kukuruzom biti 91,8 miliona ejkra (37,4 miliona ha).


U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 4,36%, a sojina sačma je poskupela 3,50%.

Prema AgRural, brazilska žetva soje je dostigla 33% prošle nedelje, u odnosu na 15% prošle godine. Na severu Brazila, u državi Mato Groso, kiše ometaju žetvu, dok je jug Brazila pogođen nedostatkom vode. S druge strane, u Argentini je prisutan vremenski fenomen La Ninja, iako su zabeležene padavine poslednjih nedelja. Spram toga, berza u Buenos Ajresu je procenila proizvodnju soje na samo 42 miliona tona. Zabeležene su američke prodaje veće količine ove uljarice Kini.

Kretanje cena u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 19,43%, a kukuruz je poskupeo 12,11%.

Početkom nedelje cene svih proizvoda na Euronekstu su rasle. Cene pšenice i kukuruza su napredovale usled geopolitičkih dešavanja. Ekonomske sankcije protiv Rusije će imati posledice kako na tokove u basenu Crnog mora, tako i na cene energenata u Evropi.

EU je izvezla 17,68 miliona tona meke pšenice, u odnosu na prošlogodišnjih 17,25 miliona tona. Uvoz kukuruza je dostigao 10,55 miliona tona, što je manje nego prošle sezone kada je uvezeno 10,79 miliona tona.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica