Prometovano 4.050 tona pšenice | Izveštaj sa Produktne berze

Prometovano 4.050 tona pšenice | Izveštaj sa Produktne berze

Na novosadskoj Produktnoj berzi, u prvoj nedelji decembra, zabeležen je pad cena žitarica – kukuruza i pšenice. Ukupan promet je iznosio 4.900 tona (+72,29%), čija je finansijska vrednost iznosila 182.855.500,00 dinara (+44,49%).

Cene pšenice

Pšenica nakon kontinuirnog rasta u prethodnom periodu, beleži korekciju cene na niže. Bez obzira na ovakvu okolnost, ova žitarica je uzela najveći količinski primat u trgovanju sa ukupno prometovanom količinom od 4.050 tona. Realizacija berzanskih ugovora se kretala u cenovnom rasponu od 32,00 do 33,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 32,48 din/kg bez PDV-a, što predstavlja pad od 1,25% u odnosu na prethodnu nedelju. Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je bio korelativan sa dešavanjima i na ino tržištu.

Cene kukuruza

Na tržištu kukuruza, zabeležena je smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika. Cena na domaćem tržištu, još uvek nije prihvatljiva za kupce na FOB-u, što utiče na tražnju. Ponude u zavisnosti od brzine preuzimanja, kretale su se u cenovnom rasponu od 26,00 do 27,00 din/kg bez PDV-a, što ukazuje na mogući pad cene. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage na paritetu CPT, trgovalo se na cenovnom nivou od 26,30 din/kg bez PDV-a.

Cene soje i stočnog ječma

Početkom nedelje, izostanak ponude sojinog zrna je bio primetan. Intenzivnija tražnja, uticala je na uzlazni trend ove uljarice. Berzanski ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 74,50 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Strukturu kupaca su uglavnom činili domaći prerađivači i trgovci. Međutim, krajem nedelje, došlo je do smirivanja tržišta. Ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirale zaključenjem ugovora. Statistički, u odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena je viša za 1,02%.

Stočni ječam je prometovan po ceni od 28,30 din/kg bez PDV-a.

Kretanje cena u Čikagu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 3,61%, a kukuruz je pojeftinio 0,45%. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 1,75%, a sojina sačma je poskupela 0,11%.

Tokom nedelje cene svih roba u Čikagu su slabile zbog likvidacionih prodaja od strane fondova. Kukuruz je slabio, uglavnom prateći ostale proizvode. Sektor etanola, koji je bio vrlo dinamičan od početka sezone, mogao bi imati posledice od pada tražnje, koji će pratiti naftu ako se ponovo uvedu restrikcije putovanja po mnogim zemljama.

Na početku nedelje, cene pšenice u Čikagu su beležile negativan trend nakon izveštaja o Australiji, gde se očekuje rekordna proizvodnja od 34,4 miliona tona, i objavi rejtinga useva ozime pšenice od 44% dobro do odlično, što je bilo iznad očekivanja trgovaca. Na kraju nedelje, cene su oštro rasle.


Soja je početkom nedelje beležila silazni trend, uprkos dobrim aktivnostima prerade, koje se očekuje da budu potvrđene za mesec oktobar. U Brazilu je posejano 91% do 26. novembra, što reflektuje dobre uslove za setvu. Američka žetva soje je pri kraju. Krajem nedelje, cena soje je jačala zbog novih američkih izvoznih prodaja za Kinu.

Kretanje cena u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 4,91%, a kukuruz je pojeftinila 6,07%. Početkom nedelje kukuruz na Evronekstu je slabio usled pritiska novog roda, prateći pšenicu. Žetva kukuruza se u Francuskoj bliži kraju, prema Ministarstvu poljoprivrede.

Francuska pšenica nije bila konkurentna na egipatskom tenderu.


Evropska komisija je objavila da je prodaja pšenice van EU dostigla 11,62 miliona tona, delimično uključujući francuske podatke, koji su trenutno na 1,88 miliona tona, što je i dalje niže od realnog, jer su procene francuskog uvoza do sad preko 3,3 miliona tona.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica