Primat cene kukuruza uz manji obim prometa | Produktna berza

Primat cene kukuruza uz manji obim prometa | Produktna berza

Dok je u prethodnoj nedelji pred kraj septembra došlo do smanjenja aktivnosti učesnika na robno-berzanskom tržištu u odnosu na prethodnu nedelju, ipak ima pomaka i to u domenu kukuruza.
Ukupan obim prometa bio je manji za 63% i iznosio je 1.499,00 tona robe, dok je finansijska vrednost dostigla 34.803.470,00
dinara.
Za razliku od protekle sedmice, ove nedelje primetan je bio uzlazni trend cene kukuruza novog roda, dok je cena pšenice stagnirala na prošlonedeljnom cenovnom nivou.

 

Kukuruz

Za razliku od prethodne nedelje, kada je tržište kukuruza bilo izuzetno mirno, ove nedelje je zabeležena povećana aktivnost, te je kukuruz bio primarna poljoprivredna kultura u trgovanju, ostvarujući čak 75% u ukupnom obimu prometa. Već prvi dan ove nedelje doneo je povećanu ponudu kukuruza bez analize na aflatoksin, kao i ponudu kukuruza starog roda, dok je tražnja bila usmerena na kukuruz sa analizom na aflatoksin, a takav odnos zadržao se tokom čitave sedmice. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 15,70 do 16,20 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,15 din/kg bez PDV-a (17,76 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na sedam dana ranije primetan uzlazni trend cene od 6,54%. Prometovan je i kukuruz sa vlagom do 16% po ceni od 15,80 din/kg bez PDV-a, a trgovalo se i starim rodom kukuruza u cenovnom rasponu od 15,50 do 16,30 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pariteta.

Pšenica

Slaba prošlonedeljna aktivnost na tržištu pšenice nastavila se i tokom ove nedelje. Početkom nedelje bila je primetna nešto veća ponuda pšenice u Banatu, dok je tražnja bila izražena na paritetu Bačke. Odnos ponude i tražnje je tokom ostatka nedelje bio ujednačen, a krajem nedelje bila je iskazana tražnja za pšenicom sa višim parametrima kvaliteta, kao i za stočnom pšenicom. Berzanski ugovor zaključen je na cenovnom nivou od 20,00 din/kg bez PDV-a (22,00 din/kg sa PDV-om), što ujedno
predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, cena pšenice je ostala nepromenjena.

Soja

Na tržištu soje tokom ove nedelje bila je primetna nešto slabija tražnja u odnosu na ponudu, koja je bila na višem cenovnom nivou. Sojino zrno je u ukupnom obimu prometa učestvovalo udelom od 13%. Sojom se trgovalo u cenovnom rasponu od
45,50 do 46,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 45,74 din/kg bez PDV-a (50,31 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prošlu nedelju primetan je blaži cenovni pad.

Stočni ječam

Nakon dve sedmice mirovanja, na tržištu stočnog ječma ove nedelje je došlo do zaključenja robno-berzanskih ugovora. Stočnim ječmom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 15,30 din/kg bez PDV-a (16,83 din/kg sa PDV-om).

U ponudi se našao i stočni ječam sa hektolitrom manjim od 62kg, ali se njime nije trgovalo.

Ostalo

Od ostalih roba, trgovalo se u manjim količinama mineralnim đubrivom u formulaciji MAP 12:52, ruskim, u pakovanju 600/1 na paritetu CPT kupac po ceni od 83,21 din/kg bez PDV-a (91,53 din/kg sa PDV-om).


Izvor: Produktna berza ad Novi Sad

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica