Prasići i jagnjići DRŽE VISOKU CENU! – Više od mesec dana cene stoke u porastu!

Prasići i jagnjići DRŽE VISOKU CENU! – Više od mesec dana cene stoke u porastu!

Cene stoke u skoro svim gradovima u Srbiji poskupljuju iz nedelje u nedelju kako se bliže novogodišnji i božićni praznici. Jagnjad i prasad drže cene više od mesec dana. Evo kako su se kretale cene ostale stoke po gradovima u Srbiji.

dva praseta

Cene bikova, krava, junadi i teladi

Pad otkupnih cena tovne junadi do 480 kilograma evidentirao je, u nedelji za nama, reporter , u klanicama na području južnobanatskog regiona. Cena iznosila je 320 din/ kg. Tovnu junad SM rase i krave za klanje protekle su nedelje otkupljivali u klanicama na području Novog Sada i ostalih mesta Južno bačkog regiona po nižoj ceni u poređenju sa prethodnim periodom, pošto je dominirao iznos od 320 din/kg. Obim ponude i otkupa bili su prosečni.

Prema podacima reportera iz Čačka i u klanicama na tertoriji moravičkog regiona došlo je do pada otkupne cene tovne junadi SM rase preko 480 kilograma, jer je dominirao iznos od 340 din/ kg protekle sedmice. U

klanicama na području šumadijskog regiona vršen je otkup krava za klanje SM rase po višim cenama u odnosu na prethodni period, jer je u sedmici za nama domiirao iznos od 210 din/kg. Klanice na teritoriji jablaničkog regiona protekle su sedmice otkupljivale tovne bikove preko 500 kilograma po ceni od 350 din/kg i krave za klanje SM rase po ceni od 240 din/kg.

Cene svinja, prasića, krmača

Rast cene obe kategorije prasadi i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležen je u sedmici za nama na pijaci žive stoke u Novom Sadu. Cena grla do 15 kilograma iznosila je 380 din/kg, dok su za prasad od 16 do 25 kilograma kupci trebali da izdvoje 360 din/kg. Što se tiče tovnih svinja dominirao je iznos od 250 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast prodajnih cena prasadi i tovnih svinja, pošto je dominirala cena od 260 do 300 din/kg u zavisnosti od kategorije grla. Slična je situacija i u klanicama na teritoriji šumadijskog regiona, jer su i tamo bile više otkupne cene prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje.

Prasad, tovne svinje i krmače za klanje bili su skuplji i na pijaci žive stoke u Kraljevu. Za prasad od 16 do 25 kilograma trebalo je izdvojiti 400 din/kg, za tovne svinje u zavisnosti od kategorije od 250 do 300 din/ kg, a cena krmača za klanje iznosila je 200 din/kg.

Cene koza, ovaca, jagnjadi, jaradi i šilježadi

Reporter iz Novog Sada zabeležio je rast cene jagnjadi na pijaci žive stoke u ovom gradu, pošto je dominirao iznos od 380 din/kg uz prosečnu ponudu i tražnju grla. Ova kategorija ovaca bila je skuplja u odnosu na predthodni period i na stočnoj pijaci u Kraljevu. Najčešće je trebalo izdvojiti 370 din/kg. U klanicama na području raškog regiona je pored jagnjadi bila viša otkupna cena ovaca, jer su odgajivači za otkupljenu jagnjad dobijali 370 din/kg, a za ovce 150 din/kg.


Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do rasta prodajne cene jaradi u odnosu na prethodni period. Protekle su se sedmice najčešće mogla pazariti za 300 din/kg. Cena jagnjadi iznosila je 400 din/kg na pijaci žive stoke u Leskovcu tokom poslednje sedmice novembra. Za jarad su kupci trebali najčešće da izdvoje 300 din/kg. U kategoriji ovaca dominirao je iznos od 130 din/kg, a kod koza 120 din/ kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica