Potpisan PRVI UGOVOR za soju rod 2022! – Slaba ponuda novog roda kukuruza

Potpisan PRVI UGOVOR za soju rod 2022! – Slaba ponuda novog roda kukuruza

Na robno-berzanskom tržištu i dalje je prisutna manja aktivnost učesnika. U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je veći količinski i finansijski promet. Zaključen je prvi ugovor za soju novog roda. Ukupno je trgovano 1.977 tona robe (+11,69%) čija finansijska vrednost dostiže 99.612.750 dinara (+2,19%).

Cena kukuruza

Tržište kukuruza beleži veću aktivnost u odnosu na prethodnu nedelju. Kukuruzom rod 2021. godine trgovalo se u cenovnom rasponu od 33,80 do 34,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 34,24 din/kg bez PDV-a (37,67 din/kg sa PDV-om), što je rast od 0,62%.

Tražnja kukuruza starog roda bila je mala, u iščekivanju ponuda novog roda. Kukuruz novog roda izostaje u trgovanju usled cenovnog spreda kupaca i prodavaca, ali i slabije ponude.

Cene pšenice

Za razliku od prethodne nedelje, kada je pšenica beležila primat u trgovanju, ove nedelje beleži se trgovina od samo 25 tona. Ponude na višim cenovnim nivoima, a sa druge strane, tražnja na nižim cenama nisu rezultirale trgovanjem većih količina.

Ugovor za pšenicu zaključen je po ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a (39,60 din/kg sa PDV-om), što je ujedno i ponder cena za ovu nedelju. Ukoliko uporedimo sa prethodnom nedeljom, to je minimalni rast od 0,02%.

Cene soje

Na tržištu soje nastavlja se negativan cenovni trend. Sojom uz obračun kvaliteta se trgovalo u cenovnom rasponu od 81,50 do 81,60 din/kg bez PDVa, dok se soja bez obračuna kvaliteta trgovala po 82,00 din/kg bez PDV-a. Početkom nedelje bila je primetna manja ponuda, da bi krajem nedelje došlo do manjeg interesovanja kupaca za kupovinom ove uljarice i povećane ponude.

Ponder cena iznosi 81,55 din/kg bez PDV-a (89,70 din/kg sa PDV-om), što je pad od 0,12%. Prvi ugovor za soju rod 2022. godine zaključen je krajem nedelje po ceni od 80,50 din/kg bez PDV-a (88,55 din/kg sa PDV-om).

Cene đubriva

Đubrivo NPK 15:15:15, ruski, 25/1, fco-kupac, prometovano je po ceni od 92,98 din/kg bez PDV-a, odnosno 102,28 din/kg sa PDV-om.


Dešavanja na svetskim berzama

U ponedeljak su američka tržišta bila zatvorena zbog praznika. Na ovim tržištima iščekuje se izveštaj USDA koji će biti objavljen sledećeg ponedeljka. Tokom nedelje su cene žitarica blago rasle u Čikagu, dok su cene soje snižene, usled očekivanja rekordne setve i proizvodnje u Brazilu.

Rejting useva je ostao nepromenjen u odnosu na prethodnu nedelju za kukuruz (54%) i soju (57%). Žetva jare pšenice dostigla je 71%, u poređenju sa prosekom na isti datum od 83%. Stanje useva kukuruza u Francuskoj pokazuje dalje pogoršanje. FranceAgriMer je snizio rejting useva za dva poena na 45% dobro do odlično. Početak žetve pokazuje sniženje prinosa.

Cene kukuruza u Evropi podržava vrlo niska procena roda, zbog nedostatka vode tokom leta. Međutim, beleži se ubrzanje izvoza iz Ukrajine, naročito kopnenim putem. Uljana repica je slabila na Evronekstu zbog očekivanja dobrog roda i strahova od ekonomske recesije.


Neizvesnost oko globalnog ekonomskog rasta za sada je glavna tema, što se reflektuje u opštem padu cena roba, sa izuzetkom energenata. Dinamika crnomorskog izvoza takođe utiče na cene i zavisi od održivosti sadašnjeg koridora iz Ukrajine.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica