Pojeftinile cene tovnih svinja | Cena žive stoke

Pojeftinile cene tovnih svinja | Cena žive stoke

U protekloj sedmici zabeležen je rast cena tovne junadi na više prodajnih mesta širom Srbije.

Cene tovne junadi, teladi i tovnih bikova

U klanicama na području Braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi od 350 do 480 kilograma u odnosu na prethodni period. Zabeležena je cena od 230 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području Šapca. Zabeležen je iznos od 255 din/kg.

Pad otkupnih cena teladi SM rase do 160 kilograma i krava za klanje SM rase zabeležen je u klanicama Šumadijskog regiona. Cena teladi iznosila je 400 din/kg, cena krava za klanje iznosila je 155 din/kg.

Cene prasadi i tovnih svinja

Na stočnoj pijaci u Čačku evidentiran je pad prodajnih cena prasadi. Cena prasadi do 15 kilograma iznosila je 270 din/kg, dok je kod grla od 16 do 25 kilograma zabeležen iznos od 250 din/kg.

Pad otkupne cene tovnih svinja preko 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Jablaničkog regiona, pošto je zabeležen iznos od 130 din/kg.

Otkupna cena tovnih svinja preko 120 kilograma bila je niža u sedmici za nama u klanicama na području Južnobanatskog regiona. Zabeležen je iznos od 140 din/kg.

Cene jagnjadi i ovnova za priplod

Prodajna cena ovaca bila je niža na pijaci žive stoke u Loznici pošto pošto su se najčešće mogle pazariti po ceni od 130 din/kg.


Jarad su bila skuplja na stočnoj pijaci u Kragujevcu u odnosu na predhodnu sedmicu jer su se najčešće mogla pazariti po ceni od 200 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u klanicama na području Šumadijskog regiona, pošto je cena iznosila 220 din/kg.

Rast prodajnih cena jagnjadi i jaradi evidentiran je na pijaci žive stoke u Kraljevu. Cena jagnjadi iznosila je 230 din/kg, a jaradi 180 din/kg.


Cene sojine sačme, kukuruza, stoćnog ječma i stočnog brašna

Kukuruz se na pijacama centralne Srbije tokom proteklog meseca mogao pazariti po ceni koja je varirala od 25 do 32 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na prethodnih nekoliko meseci. U Vojvodini je na pijacama cena kukuruza, upakovanog u džakove proteklog meseca najčešće varirala od 25 do 30 din/kg, što ukazuje na rast cene u odnosu na prethodni period. Ovaj poljoprivredni proizvod bio je skuplji i u silosima na području Srbije, jer se prodajna cena kretala od 22,5 din/kg u Zrenjaninu do 28 din/kg u Novom Sadu.

Cena pšenice upakovane u džakove od 50 kilograma je tokom maja na pijacama varirala od 23 do 30 din/kg. U silosima je cena pšenice najčešće varirala od 23 do 26.4 din/kg.


Ponuda stočnog ječma upakovanog u džakove od 50 kilograma bila je dosta slaba tokom proteklog meseca. Na pijacama je cena bila viša u odnosu na april, pošto je varirala u intervalu od 24 do 30 din/kg. U silosima ga je bilo u rinfuzu na području Subotice po ceni od 25 din/kg i Sombora, gde je zabeležen iznos od 23 din/kg, kao i tokom aprila.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica