Pad cene soje i pšenice | Vesti sa Produktne Berze

Pad cene soje i pšenice | Vesti sa Produktne Berze

Stagnacija cene kukuruza, pad cena pšenice i soje obeležilo nedelju za nama na „Produktnoj berzi“ u Novom Sadu. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 625 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 12.593.000 dinara.

U žiži ovonedeljnog interesovanja na Produktnoj berzi bila je pšenica novog roda 2020. godine sa isporukom robe od 10. do 31. jula.

Ugovor za pšenicu roda 2019. godine je zaključen po jedinstvenoj ceni od 21,56 sa PDV-om sa minimalnim parametrima kvaliteta što je dovelo do očekivanog pada cene pšenice od 4,39% u odnosu na poslednju zaključenu cenu.

Kukuruz je zadržao stabilan cenovni nivo u odnosu na prethodnu nedelju. Ugovori za kukuruz su zaključivani u cenovnom rasponu od 17,22-17,60 sa PDV-om. Tražnja kukuruza sa klauzulom “fco-luka” sa isporukom robe do 30. maja početkom nije rezultirala zaključenjem berzanskih ugovora.

Slabi izvozni rezultati američke pšenice uticali su na kretanje cene. Povratak kineskih kupovina američke soje znatno je ispod nivoa pre krize u odnosima te dve zemlje i to je uticalo na kretanje cene.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica