Svet poljoprivrede Prodavnica

Otkupne cene prasadi niže na više mesta u Srbiji | Cena žive stoke

U protekloj sedimici na više mesta u Srbiji evidentirane su niže otkupne cene.

Cene teladi, tovne junadi, tovnih bikova i krava za klanje

U klanicama na području Braničevskog regiona bila je niža otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma, pošto je dominirao iznos od 370 din/kg.

Za razliku od njih više su bile otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma (230 din/kg) i krava klanje (160 din/kg).

Otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kiolograma HF rase bila je viša tokom poslednje sedmice jula u klanicama na području Beograda i okolnih mesta, jer je dominirao iznos od 245 din/kg.

Protekle su nedelje klaničari sa područja Pirotskog regiona pored teladi (480 din/kg) i krava za klanje ( 155 din/kg) vršile otkup i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 255 din/kg.

Cena prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje

Klaničari sa područja južnobanatskog regiona po nižim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma. Dominantna cena iznosila je 230 din/kg.

Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je u klanicama na području Šapca, jer je dominirao iznos od 200 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Loznici došlo je do rasta otkupnih cena obe kategorije tovnih svinja i krmača za klanje. Dominantna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma iznosila je 160 din/kg, kod tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma dominirao je iznos od 130 din/kg, a kod krmača za klanje 110 din/kg.

Cene žitarica i stočne hrane

Nije bilo bitnije razlike u pogledu ponude pšenice i stočnog ječma, kukuruza, sojine sačme, suncokretove sačme i ostalih proizvoda koji učestvuju u pripremi kvalitetne hrane za ishranu stoke u odnosu na predhodni mesec na prodajnim mestima u Srbiji.

Nastavljen je trend slabe prodaje. Prodaja kukuruza odvijala se tokom jula na pijacama Centralne Srbije po ceni koja je varirala od 25 do 32 din/kg, mada jeiznos najčešće varirao od 30 do 32 din/kg.

U Vojvodini je na pijacama cena kukuruza, upakovanog u džakove proteklog meseca najčešće varirala od 26 do 29 din/kg. U silosima se cena ovog proizvoda kretala najčešće od 23 do 26 din/kg.

Dominantna cena pšenice upakovane u džakove od 50 kilograma je tokom jula na pijacama iznosila 25 din/kg. U silosima je cena pšenice najčešće varirala od 21 do 23 din/kg, što ukazuje na blagi pad.

Izvor: STIPS

Komentari