Nastavlja se PAD CENA skoro svih žitarica | Produktna berza

Nastavlja se PAD CENA skoro svih žitarica | Produktna berza

U nedelji za nama na robno – berzanskom tržištu primarna kultura u trgovanju bio je kukuruz, zauzimajući 66% učešća u ukupnom obimu prometa. Kao i prethodne nedelje, nastavljen je pad cena gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Tokom ove nedelje ukupan obim prometa iznosio je 1.919,00 tona robe, za 28,26% manje nego prethodne nedelje. Finansijska vrednost ukupnog prometa iznosila je 53.138.430,00 dinara, što je u odnosu na prethodnu nedelju pad od 22,68%.

KUKURUZ

Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza je bila primetna slabija tražnja u odnosu na ponudu. Smanjena tražnja i povlačenje kupaca uticali su na to da silazni trend cene koji smo primetili prethodne nedelje postane još izraženiji kako se ova sedmica primicala kraju. Ipak, i pored slabije tražnje, kukuruz je ove nedelje bio najtrgovanija roba zauzimajući 66% udela u ukupnom obimu prometa, po prvi put nakon pet nedelja tokom kojih se najviše trgovalo pšenicom. Kukuruzom se u toku nedelje trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 17,20 do 19,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,30 din/kg bez PDV-a (20,13 din/kg sa PDV-om). U odnosu na proteklu nedelju, primetan je cenovni pad od 8,26%.

PŠENICA

Nakon pet nedelja tokom kojih je pšenica bila primarna kultura u trgovanju, ove nedelje je došlo do pada njenog prometa, pri čemu je u ukupnom obimu trgovanja učestvovala samo sa 12%. Tokom cele nedelje najčešće je bila primetna veća ponuda i smanjen broj kupaca. Pšenicom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 21,00 din/kg bez PDV-a (23,10 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju primetan je silazni trend cene od 2,33%. Trgovalo se takođe i pšenicom sa hektolitrom 69kg bez definisanog proteina po ceni od 19,50 din/kg bez PDV-a (21,45 din/kg sa PDV-om).

SOJA

Početkom nedelje na tržištu soje smo zabeležili slabu aktivnost učesnika i na strani ponude i na strani tražnje. Drugog dana u nedelji došlo je do povećanja ponude sojinog zrna i zaključenja berzanskog ugovora. Nakon toga, do kraja nedelje je bila primetna znatno povećana ponuda soje i slaba tražnja ili potpuni izostanak kupaca. Berzanski ugovor za soju zaključen je na cenovnom nivou od 57,00 din/kg bez PDV-a bez obračuna kvaliteta (62,70 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. Shodno smanjenoj tražnji, primetan je i cenovni pad od 1,72%.

STOČNI JEČAM

Na tržištu stočnog ječma tokom nedelje bila je primetna izuzetno slaba aktivnost učesnika. Stočnim ječmom sa hektolitrom manjim od 62kg trgovalo se na cenovnom nivou od 16,80 din/kg bez PDV-a.

ULJANA REPICA

Na tržištu uljane repice tokom čitave nedelje imali smo aktivnosti na strani tražnje, dok je ponuda bila slaba ili potpuno izostajala. Uljanom repicom trgovalo se u cenovnom rasponu od 45,12 do 46,30 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 45,91 din/kg bez PDV-a (50,50 din/kg sa PDV-om). U odnosu na poslednji upoređujući podatak, došlo je do povećanja cene uljane repice od 5,84 %.

Izvor: Produktna berza ad, Novi Sad


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica