Na svetskim tržištima OSETNI pad cena! – Cene žitarica IDU DOLE!

Na svetskim tržištima OSETNI pad cena! – Cene žitarica IDU DOLE!

I dok su na stranim tržištima cene žitarica oscilirale zbog povlačenja Rusije iz dogovora o koridoru hrane, sredinom nedelje vraćanjem Rusije sporazumu o ukrajinskom žitu dovodi dolazi do osetnog pada cena na stranim berzama. Na svetskim tržištima i dalje su glavni pokretači, pored geopolitičke situacije, vremenske prilike. Na domaćem tržištu, ove nedelje beleži se manji obim trgovanja u odnosu na prethodni period.

 

Ukupno je prometovano 4.145 tona robe, čija finansijska vrednost je dostigla 193.242.250,00 dinara. Početak nedelje na tržištu kukuruza doneo je veću aktivnost i ponudu. Međutim, od sredine nedelje dolazi do smirivanja tržišta i do silaznog cenovnog trenda.

Cene kukuruza

Veštački sušenim kukuruzom se trgovalo od 35,10 do 36,00 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od analize na aflatoksin. I dalje je prisutna veća ponuda kukuruza sa povišenom vlagom do 16%, kojim se trgovalo po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, beleži se pad cene od 0,39%. Ponder cena iznosi 35,35 din/kg bez PDV-a (38,88 din/kg sa PDV-om). Manja aktivnost primetna je na tržištu pšenice.

Cene pšenice

Kao i prethodne nedelje, na početku se beležila veća tražnja u odnosu na ponudu, da bi do kraja nedelje interesovanje kupaca jenjavalo. Najviše upita bilo je za pšenicu sa minimum 11,5-12% proteina. Ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 39,50 do 40,00 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje, pšenica izostaje iz trgovanja na Produktnoj berzi. Ponder cena iznosi 39,88 din/kg bez PDV-a (43,87 din/kg sa PDV-om), što je pad od 1,01% u odnosu na nedelju dana ranije.

Cene soje

Na tržištu soje, prisutna je veća ponuda starog roda, koja je dovela do realizacije ugovora u cenovnom rasponu od 80,00 do 80,50 din/kg bez PDVa, uz obračun kvaliteta. Interesovanje kupaca bilo je veoma malo tokom cele nedelje, da bi krajem nedelje došlo do potpunog povlačenja. Novi rod soje izostaje iz trgovanja, a ponude su bile na nižem cenovnom nivou, od 76,00 do 77,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta.

Cene stočnog ječma i suncokreta

Od ostalih roba, trgovalo se stočnim ječmom po ceni od 34,60 din/kg bez PDV-a. Ugovor za suncokret zaključen je po ceni od 67,50 din/kg bez PDV-a, na paritetu franko utovareno, dok je na paritetu luke ugovor zaključen po 68,00 din/kg bez PDV-a. Ugovor za NPK, 16:16:16, franko isporučeno kupcu, zaključen je na 97,19 din/kg bez PDV-a.

Kretanje cena na svetskim berzama

Rast cena se beleži u Čikagu, početkom nedelje. zbog novonastale geopolitičke situacije, da bi nastavak izvoza iz Ukrajine doveo do oštrog pada cena. Rejting useva pšenice je na najnižem nivou od 1987. godine, sa samo 28% ocenjenih dobro do odlično. Cena soje nastavila je sa rastom usled povećane kineske tražnje i napete situacije u Brazilu, gde štrajkovi vode ka kašnjenju logistike.


Vremenske prilike za sada ostaju povoljne za žetvu početkom sledeće godine, sa proizvodnjom procenjenom na rekordnih više od 150 miliona tona. Procenjuje se i proizvodnja kukuruza na 125 miliona tona. U SAD je skinuto 88% soje i 76% kukuruza.

Cene na Evronekstu su rasle od početka nedelje, usled neizvesnosti situacije u Crnom moru. U Francuskoj jesenji poljski radovi nastavljaju stabilnim tempom i uskoro bi trebali biti završeni. U Ukrajini, do 1. novembra zasejano je 3,5 miliona hektara ozimom pšenicom, u odnosu na prošlogodišnjih 6,1 milion hektara. To sugeriše da će žetva 2023. biti još manja.

U severoistočnim delovima Kine berba kukuruza je pogođena obimnim kišama. Ova regija proizvodi 45% kineskog kukuruza, a pogođena je jakim kišama tokom leta, što je smanjilo rod za oko 30-50%.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica