Na pijace stigle kupine i ŠLJIVE, cene povrća sve pristupačnije!

Na pijace stigle kupine i ŠLJIVE, cene povrća sve pristupačnije!

Proteklu nedelju na kvantaškim i zelenim pijacama u Srbiji obeležila je dobra ponuda kupina, a rane sorte kruške i šljive pojavile su se po prvi put ove sezone. Cene povrća uglavnom beleže pad zbog bolje ponude.

Cene povrća

Kvantaška pijaca Beograd

Ponuda protekle sedmice je bila bogatija, jer se na kvantašu u Beogradu pojavila kruška, sorte junska lepotica po ceni od 150 do 180 din/kg i kupina čija se cena kretala od 800 do 850 din/kg. Što se
cena tiče skuplji su bili jagoda i grejpfruut.

Niže su u odnosu na prethodni period bile cene ananasa, borovnice, breskve, nektarine, kajsije i maline. Bogata ponuda sezonskog povrća karakteristika je prve sedmice juna na prodajnim punktovima kvantaša. Bolja ponuda boranije šarene i boranije žute uslovila je pad cena.

Niže su bile, takođe, cene brokolija, krastavca salatara, krompira, crnog luka, paprike babure, peršuna lišćara, tikvice, zeleni, zelene salate i paprike ostale. Za razliku od njih više su bile cene lubenice, praziluka, šargarepe i spanaća.

Cene voća i povrća na Kalenić pijaci

Asotriman voća je proširen, jer su se u ponudi pojavile prve kupine i šljive na zelenoj pijaci Kalenić u Beogradu. U ponudi je dominiralo sezonsko voće, a smanjena je ponuda južnog voća i jabuka.

Zbog povećane ponude niža je cena borovnica i malina, dok su skuplje jabuke, limun, mandarine i trešnje. Dobra ponuda povrća na pijačnim tezama. Niže su bile cene karfiola, paprika i patlidžana.

Smanjena je ponuda praziluka i graška, jer im sezona prolazi, pa je došlo do poskupljenja. Skuplji su bili još kelj i lubenica.

Kvantaška pijaca u Leskovcu

Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu reporteri STIPS su protekle sedmice po prvi put ove sezone zabeležili ponudu boranije a dominirala je cena od 300 din/kg. Bogatija ponuda kajsije, trešnje, paprike babure, paprike šilje i mladog krompira u odnosu na prethodni period uticali su na pad cena ovih poljoprivrednih proizvoda.


Za razliku od njih skuplji su bili krastavac salatar, kupus i praziluk.

Cene voća i povrća u Kikindi i Smederevu

Prvu sedmicu juna karakteriše prosečna ponuda sezonskog voća i povrća na zelenoj pijaci u Kikindi. Što se cena tiče zabeležen je rast kod banane, jabuke sorte Ajdared, limuna, maline, celera, dinje, krastavca salatara i crnog luka. Niže su u odnosu na poslednju sedmicu maja bile trešnje.

Na zelenoj pijaci u Smederevu je dominirala ponuda trešnje, pa je i cena ove voćne kulture bila niža u odnosu na prethodni period. Raznovrsna je bila ponuda povrća, a cene su uglavnom mirovale.


no images were found

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica