Mesečni pregled cena voća za januar

Mesečni pregled cena voća za januar

Tokom proteklog meseca na pijacama su dominarili južno voće, jabuke, suve smokve i suve šljive, orah i lešnik.

Mesečni pregled cena voća za januar - © Pixabay 

Praznici i dobre vremenske prilike tokom januara uslovili su bogat asortiman i dobru ponudu voća na pijačnim tezgama, kako uvezenog, tako i onog proizvedenog u Srbiji. Promet poljoprivrednih proizvoda bio je, takođe, na zavidnom nivou. Na pijačnim tezgama su, kao i u decembru, dominirali južno voće, jabuke, suve smokve, suve šljive, orah i lešnik. Na pojedinim tezgama mogle  su se pazariti sveže jagode i grožđe iz uvoza.

Prodajna cena jabuke varirala je na kvantašima od 55 do 65 din/kg u zavisnosti od sorte. To ukazuje na blagi rast cene u odnosu na decembar.

Na zelenim pijacama se jabuka najčešće mogla pazariti po ceni od 60 do 80 din/kg. Kruška se tokom januara na kvantašima mogla pazariti po ceni od 100 do 150 din/kg, što ukazuje na rast u odnosu na prethodni mesec. U maloprodaji je dominirao iznos od 150 din/kg.

Što se južnog voća tiče najzastupljeniji su, kao i prethodnog meseca bili pomorandža, limun, banana, mandarina, grejpfrut, nar i kivi. Promet pomorandže se na kvantašima odvijao po ceni od 80 do 100 din/kg.

Na zelenim pijacama je dominirala cena od 120 din/kg. Kupci su za limun na kvantaškim pijacama trebali da izdvoje najčešće 120 din/kg, dok je najčešća cena na zelenim pijacama iznosila 150 din/kg.

Veleprodajna cena mandarine iznosila je 120 din/kg, dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od 130 din/kg. To ukazuje na blagi rast cene u odnosu na prethodni mesec. Najčešća prodajna cena banane bila je 100 din/kg na kvantašima i 130 din/kg na zelenim pijacama. 

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.