MART 2023: Veći obim poslovanja, ali MANJE CENE | Produktna berza

MART 2023: Veći obim poslovanja, ali MANJE CENE | Produktna berza

Na robno-berzanskom tržištu, u odnosu na prethodnu nedelju, beleži se veći obim trgovanja, ali se negativni cenovni trend nastavio kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Ukupno je trgovano 3.800 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 114.565.000,00 dinara, što je rast od 31,42%.

vesti sa berze žitarica

KUKURUZ

Na tržištu kukuruza prvi radni dan protekle nedelje obeležila je aktivnost učesnika samo na strani tražnje, dok je ponuda ove žitarice izostala. Već od narednog dana, dinamika se promenila, primetna je bila ponuda kukuruza u širokom cenovnom rasponu od 26,50 do 28,00 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od procenta vlage i da li je ponuđena roba sa analizom na aflatoksin.

Strukturu kupaca činili su domaći prerađivači, trgovci i regionalni izvoznici, a ugovori su zaključeni u rasponu od 27,00 do 28,00 din/kg bez PDV-a.

Ponder cena iznosi 27,41 din/kg bez PDV-a (30,15 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na sedam dana ranije pad od 1,76%. Zabeležen je i promet kukuruzom sa vlagom do 16% po 26,00 din/kg bez PDV-a.

 

PŠENICA

Iako najveći udeo u trgovanju na Produktnoj berzi ove nedelje beleži pšenica,povećana aktivnost učesnika nije uspela da pomeri cenu u pozitivnom smeru.

Interesovanje kupaca i dalje je usmereno na pšenicu sa 11-12% proteina. Tokom nedelje se, pored pšenice sa slabijim parametrima, u ponudi našla i kvalitetnija roba sa proteinom minimum 13%, ali zbog slabog interesovanja kupaca ponude ove robe nisu nailazile na adekvatan odgovor.


Berzanski ugovori zaključeni su u opsegu od 27,00 do 28,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 27,49 din/kg bez PDV-a (30,23 din/kg sa PDV-om), pokazujući pad od 5,62%.

 

SOJA

Na tržištu soje bilo je veoma mirno tokom cele nedelje. Odsustvo većeg interesovanja kupaca i slaba ponuda doveli su do izostanka ove uljarice iz trgovanja.


Ponuda se kretala u cenovnom rasponu od 64,00 do 64,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Tražnja je početkom nedelje u potpunosti izostajala, dok od sredine nedelje beležimo slabo interesovanje kupaca i na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu.

 


JEČAM

Stočni ječam nuđen je po jedinstvenoj ceni od 30,00 din/kg bez PDV-a, dok kupci nisu bili prisutni na ovom tržištu.

Podaci koje je objavilo USDA kao deo mesečnog izveštaja pokazali su rast američkih prelaznih zaliha kukuruza. Količina bi trebala da dostigne 34,08 mil t, što je povećanje za 1,9 mil t u odnosu na prošlomesečnu procenu.

 

Zalihe ove sezone bi trebalo da budu 0,9 mil t manje nego prethodne sezone. Izvozna aktivnost, i u svetu i u SAD, je oštro snižena u odnosu na nivoe sezone 2020/21. Zbog ovih vesti došlo je do pada cena u Čikagu, uprkos sniženju procene argentinske proizvodnje za 7 mil t na 40 mil t, koliko procenjuje USDA.

PŠENICA SVET

Kod pšenice, situacija je nepromenjena u SAD sa podacima USDA koji su u skladu sa očekivanjima. Svetske zalihe su ponovo snižene, na 267,2 mil t, što je njihov najniži nivo u četiri godineU kontekstu pada cena nafte u Njujorku ispod 76 $/barel, tržiše ulja je imalo dalji pad.

 

ULJANA REPICA SVET

Cene ulja uljane repice u Roterdamu su pale ispod 1.000 $/t i to još uvek nije dovelo do značajnog povratka kupaca. U tom kontekstu, cene uljane repice su zabeležile dodatni pad četvrtu sesiju za redom. Na Evronekstu, ugovor sa majskim prispećem je ispod 500 €/t po prvi put od septembra 2021, povlačeći za sobom i slabljenje cena roda 2023.

 

Izvor: PRODUKTNA BERZA AD NOVI SAD

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica