Kvalitet australijske pšenice uticao na RAST CENA

Kvalitet australijske pšenice uticao na RAST CENA

U nedelji za nama na “Produktnoj berzi”, zabeležen je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, pre svega soje i pšenice. Ukupan promet je iznosio 2.844 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 126.556.650 dinara.

Cene pšenice

Na samom početku nedelje, pšenica je imala tendenciju rasta cene. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 32,50 din/kg do 33,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 32,89 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,03% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Krajem nedelje, došlo je do smirivanja tržišta i odsustva potražnje. Osim na domaćem tržištu, u prvoj polovini nedelje, novi cenovni maksimumi su zabeleženi i na Evronekstu. Pored mnogih faktora, da bi se opravdao ovakav rast, bilo je strahovanje oko kvaliteta australijske pšenice, koja je pogođena kišama u vreme žetve. Takođe, poplave u Kanadi uzrokovale su logističke teškoće, naročito u lukama. Cene pšenice u basenu Crnog mora su napredovale prateći ostala međunarodna tržišta.

Cene kukuruza

Na tržištu kukuruza bez bitnijih cenovnih promena. Učesnici na robno-berzanskom tržištu su bili aktivniji za kupovinom ove žitarice sa klauzulom “gratis lager” decembar/januar. Bez obzira na ovakvu okolnost, cena se nije bitno menjala u odnosu na prethodnu nedelju. Berzanski ugovori su zaključeni po ceni od 27,00 din/kg bez PDV-a, sa preuzimanjem do 31. decembra/januara. Kukuruzom sa povećanim procentnom vlage se trgovalo od 24,50 do 25,20 din/kg bez PDV-a.

Cene soje

Odsustvo intenzivnije ponude sojinog zrna je primetno na domaćem tržištu, što je uticalo da ova uljarica zabeleži rast od 1,16%. Drugu nedelju za redom, tržište je nastavilo da bude aktivno. Na strani tražnje više aktivnosti su pokazali domaći prerađivači i trgovci. Ralizovani su ugovori po ceni od 73,00 do 74,50 din/kg bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja je iznosila 73,75 din/kg bez PDV-a.

Kretanje cena u Čikagu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,02%, a kukuruz je poskupeo 1,15%. U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 0,09%, a sojina sačma je pojeftinila 3,46%.

Kukuruz pronalazi podršku u proizvodnji etanola, jer je tražnja i dalje jaka. Prisutan je strah od manje proizvodnje sledeće godine zbog nestašice đubriva. Tokom nedelje cena kukuruza je imala uzlazni trend u Čikagu, prateći pšenicu i rast cene nafte.

Cene pšenice, u Čikagu, dostigle su najviši nivo od 2012. godine. Trgovci su zabrinuti za kvalitet pšenice u Australiji zbog previše vlažnih vremenskih prilika i zabrinuti su zbog glasina o izvoznim kvotama u Rusiji. Rejting useva ozime pšenice je smanjen na samo 44% dobro do odlično, u poređenju sa 46% prošle nedelje. Do sada je posejano 96% ozime pšenice.

Procenjuje se da je završeno 95% žetve soje u SAD-u. Izvoz soje ove nedelje bio je u okviru očekivanja. Prema AgRural-u, 86% brazilske soje je posejano, što je manje u odnosu na 91% prošle godine. Tokom nedelje, cena soje je slabila usled smanjene tražnje iz Kine, dok je na kraju nedelje imala koristi od novog izvoza.


Kretanje cena u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 2,86%, a kukuruz je poskupeo 4,11%.

Na Euronekstu tenzije dolaze od glasina o novim kineskim kupovinama iz Francuske. Cene pšenice su dostigle novi istorijski maksimum od 311,50 €/t za ugovor sa decembarskim prispećem. FranceAgriMer procenjuje da je 95% pšenice posejano u Francuskoj do 15. novembra, a 99% se smatra da je u dobrom do odličnom stanju. Procenjuje se da je skinuto 91% kukuruza. Berba kukuruza kasni 11 dana za petogodišnjim prosekom.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica