KUKURUZ na berzi jeftiniji, cena PŠENICE idalje RASTE!

KUKURUZ na berzi jeftiniji, cena PŠENICE idalje RASTE!

U nedelji za nama, primetna je slabija aktivnost učesnika na robnoberzanskom tržištu. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, nastavile su prošlonedeljni trend, te kukuruz i soja i ove nedelje beleže negativan cenovni trend, dok pšenica beleži rast cene. Ukupno je prometovano 3.450 tona robe, dok je finansijska vrednost dostigla 152.308.750,00 dinara.

Cene kukuruza

Već prvi dan ove nedelje na tržištu kukuruza doneo je silazni trend i veću ponudu ove žitarice. Ponude na višim cenovnim nivoima od 33,20 din/kg bez PDV-a, nisu rezultirale zaključenjem ugovora. Početkom nedelje, ugovori na paritetu FCA su zaključivani u cenovnom rasponu od 32,50 do 33,00 din/kg bez PDV-a.

Kukuruz na paritetu CPT luke trgovan je po ceni od 33,60 din/kg bez PDV-a. Primetna je bila i tražnja za kukuruzom sa povišenim procentom vlage, te su ugovori realizovani u cenovnom rasponu od 32,20 do 32,50 din/kg bez PDV-a.

Sredinom nedelje, usled veće aktivnosti na tržištu, dolazi do blagog rasta cene ove žitarice, te se kukuruzom trguje po 33,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 32,81 din/kg bez PDV-a, što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja pad od 1,56%.

Cene pšenice

Za razliku od prethodne nedelje, kada se najviše trgovalo pšenicom, ova nedelja donosi manje aktivnosti na ovom tržištu. Ponude pšenice na samom početku nedelje bile su slabe i na višim cenovnim nivoima od tražnje. Vest da je Indija zabranila izvoz pšenice, usled smanjenja proizvodnje izvazvanog sušom, dovela je do skoka cena na stranim tržištima.

Međutim, na domaćem tržištu, došlo je do slabije aktivnosti i na strani ponude i na strani tražnje. Ipak, krajem nedelje dolazi do većeg interesovanja za kupovinom ove žitarice, što je dovelo do novog rasta cene. Ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 40,20 do 42,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 40,80 din/kg bez PDV-a, što je rast od 1,54%.

Cene soje

S druge strane, tržište soje beleži veću aktivnost u odnosu na prethodnu nedelju. Iako je sredinom nedelje došlo do smirivanja tržišta i smanjene tražnje, ali i ponude ove uljarice, krajem nedelje ipak se beleži veća aktivnost učesnika. Ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 79,00 din/kg bez PDVa, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Trgovalo se sojom sa i bez obračuna kvaliteta. U odnosu na prethodnu nedelju, cena soje beleži pad od 1,45%.

Cene uljane repice

Ponude uljane repice kretale su se u cenovnom rasponu od 820,00 do 835,00 €/t, dok je tražnja bila na nižem cenovnom nivou od 770,00 do 790,00 €/t.


Kretanje cena na berzi u Čikagu

Kao rezultat kašnjenja setve, cene kukuruz i soje su rasle tokom nedelje u Čikagu. Sa druge strane, nedostatak vode se nastavlja na jugu te zemlje, što su glavna područja proizvodnje ozime pšenice. Setva kukuruza u SAD je značajno napredovala, dostigavši u nedelju 49%. To je i dalje ispod proseka, ali kašnjenje se brzo može nadoknaditi sa boljim vremenskim prilikama.

Na berzi u Čikagu, cena kukuruza tokom nedelje nije imala bitnije promene, dok setva napreduje i vremenski uslovi za već posejano se smatraju povoljnim što se tiče vlažnosti i temperature. Cene pšenice su početkom nedelje u Čikagu dostigle limit rasta, zbog izvozne zabrane uvedene u Indiji. Nedeljni rejting useva pokazuje da je samo 27% ozime pšenice u SAD ocenjeno dobro do odlično, što je 2 poena niže od prethodne nedelje.

Rejting useva jare pšenice je takođe znatno ispod očekivanja, sa samo 39%. Obilazak useva u Kanzasu doneo je procenu prinosa od 39,5 bušel/ejkr u poređenju sa 59,2 prošle godine, zbog suše poslednjih nekoliko meseci, što je dovelo do novog rasta cene. Prema Safras & Mercado, očekuje se da Brazil izveze 74,5 miliona tona soje ove godine, u poređenju sa prethodnom procenom od 78 miliona tona.


Setva soje u SAD je dostigla 30%, u poređenju sa 12% prethodne nedelje, što je u okviru očekivanja trgovaca. Cene soje u Čikagu beležile su rast usled napredovanja setve kukuruza, te prema tome postoji manja mogućnost prebacivanja setve sa kukuruza na soju. Američka aktivnost prerade soje u aprilu je smanjena 6,6% u odnosu na mart, ali to ipak ostaje 5,9% više nego u aprilu 2021.

Kretanje cena na berzi u Parizu

FranceAgriMer je snizio svoj rejting useva ozime pšenice, u Francuskoj, na 82% dobro do odlično, sa prošlonedeljnih 89%. Setva kukuruza u Francuskoj je dostigla 92%. U Francuskoj, i generalno u zapadnoj Evropi, nedostatak vode kombinovan sa nesezonski visokim temperaturama doveo je do strahova od snižavanja prinosa.


EU je do 15. maja izvezla 22,95 miliona tona pšenice, u poređenju sa 23,87 miliona tona prošle sezone do istog datuma. Uvoz kukuruza je dostigao 14,22 miliona tona, u poređenju sa 13,37 miliona tona.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica