Količinski kukuruz dominantna kultura: Sedam dana na berzi

Količinski kukuruz dominantna kultura: Sedam dana na berzi

Prethodnu nedelju na Produktnoj berzi obeležili su terminski ugovor za kukuruz rod 2021. godine, stabilan cenovni nivo pšenice i stagnacija soje. Ukupan promet je iznosio 5.100 tona robe.

Stiče se utisak da je jučerašnja sesija bila puna događaja, naročito u Čikagu, gde su se cene kretale između značajnog rasta i snižavanja na zatvaranju. To ilustruje neizvesnost koja utiče na trgovce, što se tiče situacije sa vremenskim prilikama koja se izgleda blago popravljaju u SAD-u, ali ostaje vrlo zabrinjavajuća u Brazilu.

Kukuruz je količinski bio dominantna kultura u trgovini sa ukupno prometovanom količinom od 4.100 tona. Rast cena na međunarodnom tržištu početkom nedelje je jedan od faktora koji je uticao na kretanje cena na domaćem tržištu. Berzanski ugovori na paritetu FCA su zaključivani u cenovnom rasponu od 25,00 din/kg do 26,00 din/kg bez PDV-a (27,50 do 28,60 din/kg sa PDV-om). Kraj nedelje donosi smirivanje cene i veću ponudu u odnosu na tražnju. Ponderisana cena je iznosila 25,44 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,45% u odnosu na prethodnu nedelju.

Soja nakon nekoliko nedelja uzastopnog rasta koje su bile praćene na dnevnom nivou, beleži korekciju cena. Na tržištu soje nije bilo značajnijeg pritiska na strani potražnje, što je uzrokovalo zaključenjem jednog berzanskog ugovora po jedinstvenoj ceni od 85,20 din/kg bez PDV-a (93,72 din/kg sa PDV-om), uz odloženo plaćanje.

Pšenica je zadržala stabilan cenovni nivo. Berzanski ugovor je zaključen po ceni od 24,00 din/kg bez PDV-a (26,40 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Za razliku od prošle nedelje kada je ova žitarica bila tražena, ova nedelja donosi promene u vidu smanjene izvozne tražnje i dobre snabdevenosti mlinara.

Kada govorimo o cenama uljane repice, nakon prošlonedeljnog cenovnog maksimuma, ova nedelja zabeležila je smirivanje cena prateći soju i kanolu. Tražnja je bila na cenovnom nivou od 455 €/t.

Izvor: Novosadska produktna berza

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica