Kina: Povrće skuplje od svinjetine

Kina: Povrće skuplje od svinjetine

Cene povrća u Kini su značajno porasle poslednjih nedelja. Tako se među kineskim potrošačima javila zabrinutost i neizvesnost kako će se cene dalje kretati. Pogledajte zašto je došlo do velikog rasta cena.

cene-povrcaPovrće na pijaci - ©Pixabay

“Povrće je toliko skupo da moram da se hranim mesom.” , “Kupio sam komad brokolija za 10 juana (1,5 dolara). Bio je samo 3,5 juana pre nekoliko dana.”, su samo neki od komentara na na kineskoj društvenoj mreži nalik na Tviter – Sina Weibo.

Od oktobra, komentari o rastućim cenama povrća preplavili su kineske društvene mreže. Mnogi korisnici interneta kažu da povrće sada košta više od svinjetine, osnovnog mesa u zemlji.

Zašto su cene tako visoke?

Na pijaci povrća u Šangaju, maloprodajna cena nekog povrća porasla je na 20 juana po kilogramu, približavajući se ceni mesa. Mnogi uzrok za ovako visoke cene vide u velikom broju poplavljenih njiva, ali i suviše hladnom vremenu.

Tako je, zbog neobično jakih kiša, proizvodnja paradajza smanjena za jednu četvrtinu u poređenju sa prethodnim godinama.

Prema nedavnim podacima koje je objavilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova (MOA), cene povrća u oktobru širom zemlje porasle su za 16% na mesečnom nivou. Ukupno 26 vrsta povrća je poskupelo od septembra, dok su krastavac i spanać u oktobru poskupeli za čak 45%.

pijaca-u-kiniKina: Pijaca - ©Pixabay

Kupci pronalaze načine za kupovinu jeftinijeg povrća

Visoke cene povrća dovele su do toga da mladi potrošači pronalaze različite načine da uštede novac.  Neki računaju na popuste na platformama za e-trgovinu, a drugi kupuju sniženo povrće noću.


Oni koji skupljaju kupone za online popuste – upoređuju cene i kupuju veće količine povrća odjednom kako bi uštedeli.

Međutim, mišljenja su podeljena. Tako određeni broj ljudi ipak kupuje na lokalnim pijacama, jer smatra da su tu cene ipak prihvatljivije od onih na onine platformama. I da tako trošak za tri obroka dnevno bude i do 20% niži od online kupovine.

Potrošači imaju još jedan način da uštede. A to je kupovina nakon 20h. Marketi u om periodu nude popuste na neprodatu svežu robu, pa se povrće može kupiti i po 50% nižoj ceni.


Kina uvodi mere za stabilizaciju cena povrća

Kao odgovor na povećanje cena povrća, MOA je u petak izdalo obaveštenje tražeći od lokalnih vlasti da obezbede stabilnu ponudu i stabilne cene povrća.

Mere uključuju uspostavljanje “zelenog kanala” za transport svežih poljoprivrednih proizvoda kako bi se poboljšala efikasnost transporta voća i povrća. Kineski indeks potrošačkih cena (CPI), glavni merač inflacije, porastao je 0.7 odsto u septembru na godišnjem nivou, pokazali su podaci Nacionalnog biroa za statistiku.


I očekuje se da će nedavno povećanje cena povrća dodatno podstaći indeks potrošačkih cena u oktobru.

Međutim, sadašnji rast cena povrća je uglavnom posledica sezonskih efekata tokom leta, pa to neće dovesti do trajnog povećanja inflacije potrošačkih cena nakon što stigne druga ponuda.

 

Izvor: GlobalTimes

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica