Cene voća za period od 02-06.03.2018.

Cene voća za period od 02-06.03.2018.

Tokom protekle nedelje niske temperature i sneg uslovili su slabiju ponudu voća i rast cena na pijacama širom zemlje.

U toku prve nedelje marta na zelenoj pijaci u Vranju došlo je do rasta cene jabuke srednje domaće svih obrađivanih sorti sa 90 na 100 din/kg, zbog slabije ponude. Poskupela je i pomorandža sa 80 na 100 din/kg zbog boljeg kvaliteta u ponudi. Ponuda i tražnja voća bila je slabija zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

Loša ponuda zbog niskih temperatura i ledene kiše zabeležena je i na zelenim pijacama u Subotici i Zaječaru. Na pijačnim tezgama u Novom Sadu praktično da nije ni bilo voća, u Zrenjaninu slična situacija.

Ponuda voća bila je smanjenog intenziteta na zelenoj pijaci u Čačku, a glavni razlog bili su jaki mrazevi protekle sedmice. Orah se prodavao po ceni od 1.200 do 1.500, a pomorandže od 70 do 80 din/kg. Cena banana varirala je od 160 do 170 din/kg. 

Veoma niske temperature bile su glavni razlog dosta slabe ponude na Kvantaškoj pijaci u Beogradu protekle nedelje. To je uslovilo rast cena jabuke, nara, suve smokve u odnosu na prethodni period. Za razliku od njih niža je bila cena jagode.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica