Cene voća i POVRĆA: RAST cene pasulja, ORAH jeftiniji!

Cene voća i POVRĆA: RAST cene pasulja, ORAH jeftiniji!

Reporteri STIPS-a obišli su glavne pijace širom Srbije i zabeležili cene voća i povrća. Ponuda i cene varirale su od grada do grada, ali i od vrste voća i povrća.

Pasulj na pijaci

Kvantaška pijaca Beograd

Na prodajnim punktovima kvantaške pijace u Beogradu mogle su se pazariti jagode po ceni od 800 do 850 din/kg. Dobra je bila ponuda južnog voća, a solidna je bila ponuda jabuke. Sporadična ponuda kruške, oraha, sušenih šljiva i smokvi, a mogla se pazariti i japanska jabuka, mango, avokado i kukuvmat.

Prodaja je bila nešto slabija nego prethodne sedmice. U pogledu cena registrovan je rast kod dunje, grožđa crnog ostalog, kivia, kruške ostale, nara i pomorandže.

Niže su u odnosu na prethodni period bile cene oraha, mandarine i jabuke ostale. Zabeležena je standardna ponuda sezonskog domaćeg povrća i uvoznog vansezonskog povrća na kvantaškoj pijaci u Beogradu tokom poslednje sedmice januara.

Po pitanju cena registrovan je rast kod blitve, kelja, belog luka, paprike babure, paprike ostale, šarenog pasulja, rotkvice i tikvice. Za razliku od njih niže su bile cene brokoli, krastavca salatara, patlidžana, šargarepe i zelene salate.

Kalenić pijaca Beograd

Ponuda voća je ista prošlonedeljnoj na Kalenić pijaci u Beogradu. Rast cena je zabeležen kod ananasa i grejpfruta, dok su niže bile cene belog grožđa, kruške Viljamovke i mušmule.

Solidna je bila ponuda i potražnja povrća na pijačnim tezgama protekle nedelje. Jeftiniji su bili karfiol, paradajz i čeri paradajza, a skuplji u odnosu na prethodni period blitva i rotkvice.

Kvantaška pijaca Leskovac

Poslednje sedmice januara su na kvantaškkoj pijaci u Leskovcu reporteri STIPS evidentirali ponudu grejpfruta i rast cena kivija (posebno upakovanog), šargarepe i peršuna lišćara.


Za razliku od njih niže su bile cene limuna i pasulja belog Tetovca.

Zelena pijaca Čačak

Zabeležena je dobra ponuda voća i povrća na zelenoj pijaci u Čačku u nedelji za nama. Jabuke su se mogle pazariti po ceni od 80 do 150 din/kg, dok se cena oraha kretala od 1.000 do 1.200 din/kg.

Još uvek ima suve smokve po ceni od 600 do 700 din/kg. Za kilogram krompira kupci su trebali da izdvoje od 100 do 120, a za kupus 45 do 50 din/kg. Prodajna cena paradajza kretala se od 120 do 150 din/kg a paprike od 120 do 220 din/kg.


Prosečna ponuda jabuke, kruške, oraha, lešnika, dunje, južnog voća. Evidentiran je pad cena jabuke ostale, pomorandže i pasulja belog. Skuplji je u odnosu na prethodni period bio paradajz.

Izvor: STIPS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica