Cene voća i POVRĆA: JABUKE skuplje na kvantašu!

Cene voća i POVRĆA: JABUKE skuplje na kvantašu!

Proteklu nedelju obeležila je stabilna ponuda i zadovoljavajuća prodaja voća i povrća na pijacama. Prenosimo za vas najnoviji izveštaj koji su napravili reporteri STIPS-a.

Nešto bolja ponuda jabuke u odnosu na poslednju sedmicu januara, ali su i cene bile više na kvantašu u Beogradu. Pored jabuke skuplji su bili grejpfrut, grožđe crno ostalo i ananas, a jeftinije jagode.

Iako je ponuda vansezonskog uvoznog povrća bila bolja nego prethodnih sedmica promet je bio dosta slabiji od očekivanja prodavaca. Standardna je bila ponuda domaćih sezonskih povrtarskih kultura, a mogla se na pojedinim punktovima pazariti domaći mladi luk, zelena salata, rotkvica i spanać.

U pogledu cena zabeležen je rast kod kelja pupčara, kelja, crnog luka, paprike babure, paprike ostale i čeri paradajza. Za razliku od njih jeftiniji su bili blitva, brokoli, celer, krastavac salatar, paradajz, patlidžan, praziluk, rotkvica, spanać i tikvice.

Ponuda voća se nije menjala u odnosu na prošlu nedelju na zelenoj pijaci Skadarlija. Skuplji su bili dunja, kruška Viljamovka, dok je jeftiniji bio nar. Ponuda i potražnja povrća bila je solidna za ovaj period godine na pijačnim tezgama.

Rast cena je zabeležen kod blitve, praziluka i belog luka, dok je niža cena bila kod mladog crnog luka, paprike ostale, paradajza, rotkvica i čeri paradajza.

Na kvantaškoj pijaci u Leskovcu su, u odnosu na prethodnu nedelju, bili skuplji limun i kivi, blitva, krompir, pasulj beli tetovac i šareni. Za razliku od njih jeftiniji su bili pomorandža, praziluk, spanać, zelena salata.

Zelenu pijacu u Pančevu karakteriše dobra ponuda domaće jabuke i sezonskog povrća, kao i uvoznog južnog voća i vansezonskog povrća. Rast cena zabeležen je kod lešnika, mandarine, oraha i pasulja belog, dok je jeftiniji u odnosu na poslednju sedmicu januara bio luk beli.


Na zelenoj pijaci u Požarevcu reporteri STIPS su evidentirali prosečnu ponudu voća i povrća, kakva je bila i prodaja. Došlo je do pada cena kruške i oraha, dok su skuplji bili pomorandža, krastavac salatar i beli pasulj.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica