Cene stoke na stočnim pijacama za period 10-14.03.2017.

Cene stoke na stočnim pijacama za period 10-14.03.2017.

Tokom protekle nedelje telad su bila jeftinija na području podunavskog i šumadijskog regiona, dok je u Čačku, Pančevu i Smederevu zabeležen rast cena prasadi.

Klaničari sa područja podunavskog regiona su protekle nedelje po nižim cenama otkupljivali telad, telesne mase do 160 kilograma i krave za klanje simentalske rase. Otkupne cene teladi simentalske rase bile su niže i u klanicama na području šumadijskog regiona, dok je za razliku od njih otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila viša. U klanicama na području braničevskog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma, jer je dominirao iznos od 235 din/kg. Na stočnoj pijaci u Loznici protekle nedelje je izostala ponuda teladi, tovne junadi i ostalih kategorija goveda, dok se najviše su otkupljivala tovna junad telesne mase preko 480 kilograma, tovni bikovi teški preko 500 kilograma i krave za klanje.

Na pijaci žive stoke u Čačku došlo je do rasta prodajne cene obe kategorije prasadi. Kod grla do 15 kilograma težine dominirao je iznos od 250 din/kg, a kod grla telesne mase od 16 do 25 kilograma iznos od 240 din/kg. Na stočnoj pijaci u Pančevu su se dominantne prodajne cene prasadi izjednačile i iznosile su 260 din/kg. Tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmače za klanje bile su skuplje protekle nedelje na pijaci žive stoke u Smederevu. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bile su više. Pad otkupnih cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje zabeležen je tokom druge sedmice marta u klanicama na području braničevskog regiona. Na pijaci žive stoke u Požarevcu bila su jeftinija prasad pa je kod obe kategorije dominirao iznos od 240 din/kg.

Klaničari sa područja podunavskog regiona su po nižim cenama plaćali otkupljenu jagnjad tokom druge nedelje marta. Dominirao je iznos od 270 din/kg. Za razliku od njih šilježad su bila skuplja na stočnoj pijaci u Smederevu. Na stočnoj pijaci u Požarevcu je protekle sedmice zabeležen pad dominantne cene šilježadi na 200 din/kg. Rast prodajnih cena jaradi i ovaca u odnosu na predhodnu sedmicu evidentiran je na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Kod jaradi je dominirao iznos od 200 din/kg, a kod ovaca iznos od 130 din/kg. Jagnjad je protekle nedelje bila skuplja na pijaci žive stoke u Kraljevu pošto je dominirao iznos od 250 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica