Cene stoke i stočne hrane za period 11-15.01.2018.

Cene stoke i stočne hrane za period 11-15.01.2018.

U toku protekle nedelje otkupna cena teladi SM rase dostigla je iznos od 530 din/kg, a nastavljen je rast cena prasadi, tovnih svinja i krmača za klanje.

Cene krava

Otkupna cena teladi SM rase do 160 kilograma dostigla je iznos od 530 din/kg u klanicama na području Raškog okruga. Prodajne cene teladi SM rase do 160 kilograma i krave za klanje SM rase bile su više u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Kraljevu. Kod teladi je najčešća cena iznosila 460 din/kg, dok je najčešća prodajna cena krava za klanje iznosila 190 din/kg.

Telad SM rase do 160 kilograma bila su skuplja u odnosu na prvu sedmicu januara i na stočnoj pijaci u Vranju. Najčešća cena iznosila je 475 din/kg.

U klanicama na području Šapca došlo je do rasta otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma. Otkup je najčešće obavljan po ceni od 255 din/kg.

Rast prodajne cene priplodnih junica zabeležen je tokom druge sedmice januara na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Najčešće su se mogle pazariti za 125.000 dinara po grlu. U klanicama na području Šumadijskog okruga, došlo je do pada otkupnih cena tovne junadi preko 480 kilograma na 230 din/kg i krava za klanje na 155 din/kg.

Klanice sa područja Južno-bačkog okruga protekle su sedmice otkupljivale tovnu junad preko 480 kilograma po ceni od 250 din/kg.

U Leskovcu otkup teladi do 160 kilograma bio je prosečan. Najčešća cena se kretala od 400 din/kg. Tovne bikove preko 500 kilograma otkupljivali su najčešće po ceni od 290 din/kg, a tovne bikove od 350 do 480 kilograma po ceni od 230 din/kg. Kod krava za klanje najčešća cena se kretala od 155 din/kg.

 

 Krava - © Pixabay


 

Cene svinja

U klanicama na području Jablaničkog okruga zabeležen je rast otkupnih cena prasadi od 16 do 25 kilograma i krmača za klanje. Kod prasadi se cena kretala od 245 din/kg, a kod krmača od 150 din/kg. Na stočnoj pijaci u Leskovcu je došlo do rasta cena prasadi od 16 do 25 kilgorama i tovnih svinja preko 120 kilograma.

Prasad od 16 do 25 kilograma, tovne svinje preko 120 kilograma i krmače za klanje bili su skuplji u odnosu na prethodni period na pijaci žive stoke u Kragujevcu. U klanicama na području Šumadijskog okruga evidentiran je rast otkupnih cena prasadi, tovnih svinja od 80 do 120 kilograma i krmača za klanje. Rast cene prasadi do 15 kilograma i pad cene prasadi od 16 do 25 kilograma zabeležen je na pijaci žive stoke u Čačku.


Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je viša protekle sedmice i u klanicama na području Južnobanatskog okruga. Najčešća cena se kretala od 250 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan.

Na stočnoj pijaci u Pirotu je protekle sedmice prodajna cena prasadi bila izjednačena. Kod obe kategorije je dominirao iznos od 280 din/kg. Bolja ponuda i slabija tražnja prasadi na stočnoj pijaci u Obrenovcu uslovio je pad cena u odnosu na prethodnu sedmicu.


Cena grla do 15 kilograma iznosila je 270 din/kg, dok je kod prasadi od 16 do 25 kilograma najčešća cena iznosila 250 din/kg. Izostala je ponuda tovnih svinja i krmača za klanje.

 

Svinja © Pixabay

 

 

Cene koza i ovaca

Jagnjad su protekle sedmice bila skuplja na stočnoj pijaci u Kraljevu, pošto su se najčešće mogla pazariti po ceni od 260 din/kg.

Uprkos dobroj ponudi jagnjadi na pijaci žive stoke u Kragujevcu bilo ih je preko 200 grla, cena je bila viša u odnosu na prethodni period. Cena se kretala od 270 din/kg. U klanicama na području Šumadijskog okruga evidentiran je rast otkupnih cena jagnjadi i dviski. Otkup jagnadi obavljao se po višoj ceni protekle sedmice i u klanicama na području Šapca. Cena se kretala od 280 din/kg.

Pad cene jagnjadi zabeležen je na pijaci žive stoke u Čačku. Cena se kretala od 300 din/kg. Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na protekli period u klanicama na području Jablaničkog okruga. Cena se kretala od 290 din/kg. Pored njih vršen je otkup dviski po ceni od 220 din/kg i ovaca po ceni od 120 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Somboru su se protekle sedmice mogla pazariti jagnjad po ceni od 280 din/kg, jarad po ceni od 230 din/kg i ovce po ceni od 120 din/kg.

Ponuda jagnjadi bila je bolja nego prethodnih nedelja na stočnoj pijaci u Obrenovcu, ali je bilo malo zainteresovanih kupaca, pa je prodaja bila loša. Cena mladih grla išla je i do 330 din/kg. Kod dviski, šilježadi i ovaca nije bilo promena u pogledu ponude, tražnje i cena. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 280 din/kg na stočnoj pijaci u Novom Sadu.

 

Ovce © Pixabay

 

Cene stočne hrane

Pad cene stočnog brašna na 18 din/kg zabeležen je u nedelji za nama u maloprodajnim objektima na području Kragujevca. Obim ponude bio je prosečan.

Na gazdinstvima u okolini Pančeva došlo je do pada prodajnih cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog i pšenice upakovanih u džakove najčešće od 50 kilograma. Kod kukuruza je najčešća cena iznosila 15 din/kg, a kod pšenice 21 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bilo je jeftinije sojino zrno u odnosu na prethodni period. Cena se kretala od 39 din/kg.

Cena lucerkinog sena u balama iznosila je 18 din/kg na gazdinstvima u okolini Čačka. Na pijaci u ovom gradu mogli su se pazariti pšenica, kukuruz, stočni ječam i stočno brašno.

Najčešće cene bile su na prošlonedeljnom nivou. Na ostalim prodajnim mestima nije bilo značajnih promena u odnosu na protekli period.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica