Cene stoke i stočne hrane za period 29.06-03.07.2018.

Cene stoke i stočne hrane za period 29.06-03.07.2018.

U toku protekle nedelje zabeležen je pad cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma u klanicama na području Beograda.

Cene krava

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma zabeležen je u sedmici za nama u klanicama na području Nišavskog okruga. Cena se kretala od 250 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je na prosečnom nivou.

Tovnu junad preko 480 kilograma po višim cenama u odnosu na prethodnu nedelju otkupljivale su klanice na području Srednje-banatskog okruga. Cena je uglavnom iznosila 250 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je dosta dobar.

U klanicama na području Beograda zabeležen je pad otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma u odnosu na prethodni period. Cena se kretala od 260 din/kg.

Najčešća otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma iznosila je 220 din/kg u klanicama na području Južnobanatskog okruga tokom poslednje sedmice juna.

Na pijaci žive stoke u Pančevu izostala je prodaja teladi i ostalih kategorija goveda. Na ostalim prodajnim i otkupnim mestima nije bilo promene cena goveda.

Cene svinja

U klanicama na području Južnobanatskog okruga došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma tokom poslednje sedmice juna. Cena se kretala od 165 din/kg.

Prodajna cena tovnih svinja od 80 do 120 kilograma bila je niža i na pijaci žive stoke u Pančevu. Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je niža u klanicama na području Nišavskog okruga. Cena je iznosila 180 din/kg.

Tovne svinje od 80 do 120 kilgrama bile su skuplje na stočnoj pijaci u Nišu. Cena je uglavnom iznosila 180 din/kg. Rast otkupne cene na 170 din/kg zabeležen je i u klanicama u Zrenjaninu.


Cene koza i ovaca

Na stočnoj pijaci u Nišu zabeležen je pad cene jaradi na 180 din/kg tokom poslednje sedmice juna. Prodajne cene jagnjadi, ovaca i koza bile su na prošlonedeljnom nivou.

U klanicama na području Podunavskog okruga zabeležen je rast cene jagnjadi na 270 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena ovaca koje su se najčešće mogle pazariti po ceni od 150 din/kg.

Tokom protekle nedelje poskupela su jagnjad na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici. Cena je uglavnom iznosila 250 din/kg. Ovce su pojeftinile i mogle su se pazariti za 150 din/kg.


Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 300 din/kg na pijaci žive stoke u Pirotu. U klanicama na području ovog grada i okoline nije bilo otkupa jagnjadi, jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza.

Cene stočne hrane

U toku protekle nedelje zabeležena je malo bolja ponuda pšenice i stočnog ječma. Na pijacama u Vojvodini prodajna cena kukuruza, prirodno sušenog upakovanog u džakove najčešće je varirala od 16.2 do 20 din/kg.


Cena pšenice u rinfuzu u silosima kretala se od 16 do 20 din/kg. Stočni ječam upakovan u džakove od 50 kilograma mogao se na pijacama pazariti po ceni od 18.1 do 26 din/kg.

Soja u zrnu na pijacama u Loznici, Sremskoj Mitrovici i Somboru kretala se u rasponu od 42 do 50 din/kg. Na pijaci u Somboru je proteklog meseca zabeležena prodaja suncokreta u zrnu po ceni od 35 din/kg, što je za tri dinara po kilogramu niža cena u odnosu na maj.

Najčešća prodajna cena suncokretove sačme iznosila je 32 din/kg tokom proteklog meseca. Promet lucerkinog sena u balama, najčešće se odvijao po ceni od 15 do 20 din/ kg, ali je cena uglavnom iznosila 20 din/kg. To ukazuje na rast cene ovog kabastog stočnog hraniva u odnosu na maj.

Izvor:  STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica