Cene stoke i stočne hrane za period 24-28.05.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 24-28.05.2019.

Jagnjad i prasad su tokom protekle nedelje bila jeftinija u klanicama i na stočnim pijacama u Srbiji. Nastavljen je trend pada cene teladi u pojedinim klanicama.

Cene krava

Pad otkupne cene teladi SM rase do 160 kilograma i rast otkupnih cena tovne junadi preko 480 kilograma i krava za klanje u klanicama na području šumadijskog regiona karakteristika je treće nedelje maja. Kod teladi je dominirao iznos od 480 din/kg, tovne junadi iznos og 230 din/kg, a kod krava za klanje iznos od 155 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu je došlo do pada otkupne cene priplodnih krava SM rase na 150.000 dinara po grlu.

Telad SM rase do 160 kilograma po nižim su cenama otkpupljivale klanice na području braničevskog regiona. Tovna junad do 480 kilograma su protekle sedmice po nižim cenama otkupljivali i klaničari sa područja Šapca. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Rast prodajne cene tovnih bikova preko 500 kilograma zabeležio je reporter STIPS-a na stočnoj pijaci u Užicu. Protekle nedelje je dominirao iznos od 240 din/kg. Obim ponude bio je prosečan.

Otkupna cena muške teladi SM rase do 160 kilograma iznosila je 500 din/kg u klanicama na području moravičkog regiona. Kod ženskih grla iste i rase dominirao je iznos od 460 din/kg. Cene tovne junadi, tovnih bikova i krava za klanje ostale su nepromenjene u odnosu na prethodnu sedmicu. Obim ponude i otkupa bio je dobar. U klanicama jablaničkog regiona vršen je otkup tovnih bikova preko 500 kilograma i krava za klanje SM rase protekle nedelje. Kod bikova je dominirao iznos od 270 din/kg, a kod krava za klanje iznos od 150 din/ kg. Na stočnoj pijaci u Leskovcu su se mogla pazariti telad SM rase do 160 kiograma po dominantnoj ceni od 400 din/kg.

Cene svinja

Na stočnoj pijaci u Čačku je tokom protekle sedmice evidentiran pad cena obe kategorije prasadi. Kod grla do 15 kilograma dominirao je iznos od 230 din/kg, dok je kod prasadi od 16 do 25 kilograma dominirao je iznos od 220 din/kg. Najčešća prodajna cena tovnih svinja iznosila je 160 din/kg, a krmača za klanje 150 din/kg. Pad otkupnih cena prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja preko 120 kilograma zabeležen je protekle nedelje u klanicama na području jablaničkog regiona.

Kod prasadi je dominirao iznos od 250 din/kg, a kod tovnih svinja iznos od 120 din/kg. Prasad od 16 do 25 kilograma su bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Leskovcu u odnosu na prethodnu sedmicu. Najčešća su se mogla pazariti po ceni od 220 din/kg. Ponuda je bila prosečna. Niža je bila otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma i u klanicama na području nišavskog regiona, pošto je dominirao iznos od 200 din/kg. Za razliku od njih viša je bila otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma. Iznosila je 140 din/kg.

Protekle su nedelje prasad bila jeftinija i na stočnoj pijaci u Užicu. Dominantna cena iznosila je 260 din/kg. Na pijaci žive stoke u Kragujevcu je reporter STIPS-a protekle nedelje zabeležio pad prodajnih cena tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma i krmača za klanje. Kod tovnih svinja je dominirao iznos od 130 din/kg, a kod krmača za klanje iznos od 120 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupnih cena obe kategorije tovnih svinja i krmača za klanje.

Cene ovaca i koza

Na stočnoj pijaci u Čačku je evidentiran pad prodajne cene jagnjadi, pošto su se protekle nedelje mogla pazariti najčešće za 220 din/kg. U prodaji je bio zavidan broj grla. Reporter STIPS-a iz Kragujevca je protekle nedelje zabeležio pad prodajnih cena jagnadi i jaradi na stočnoj pijaci u ovom gradu. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 220 din/kg, a kod jaradi iznos od 180 din/kg. Protekle sedmice po nižim cenama jagnjad su otkupljivali i klaničari sa područja Šapca. Dominirao je iznos od 260 din/kg.

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama na području zlatiborskog regiona. Iznosila je 260 din/kg. Rast prodajne cene jagnjadi evidentiran je u nedelji za nama na pijaci žive stoke u Nišu. Dominirao je iznos od 320 din/kg. Na pijaci žive stoke u Požarevcu zabeležen je rast cene jagnjadi u odnosu na drugu sedmicu maja. Dominirao je iznos od 300 din/kg. Dominantna prodajna cena jagnjadi iznosila je 290 din/kg, dok je kod jaradi dominirao iznos od 250 din/kg na stočnoj pijaci u Leskovcu. Za koze je trebalo izdvojiti iznos od 120 din/kg, a kod ovaca iznos od 110 din/kg.


Cene stočne hrane

Na gazdinstvima u okolini Kikinde došlo je do pada prodajne cene kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove. Dominirao je iznos od 15.5 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bilo je skuplje stočno brašno u odnosu na prethodni period. Kukuruz, okrunjen, prirodno sušen, upakovan u džakove bio je skuplji na gazdinstvima u okolini Niša. Dominirao je iznos od 22 din/kg, dok je pšenica bila jeftinija i dominirao je iznos od 23 din/kg. Na pijaci u ovom gradu, takođe je evidentiran rast cene kukuruza.

Skuplji je bio kukuruz, okrunjen prirodno sušen, i na području Užica. Najčešče se mogao pazariti po ceni od 22 din/kg. U silosima na području Beograda zabeležen je rast dominantne cene pšenice u rinfuzu u odnosu na prethodnu nedelju. Reporter STIPS-a iz Pančeva je evidentirao rast cene stočnog ječma na 23 din/kg i dominantne cene kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove na 16 din/kg na gazdinstvima u okolini grada.

Suncokretova sačma bila je jeftinija u maloprodajnim objektima na području Pirota, pošto je dominirao iznos od 40 din/kg. Najčešća prodajna cena kukuruza, okrunjenog, prirodno sušenog, upakovanog u džakove iznosila je 20 din/ kg, dok je kod pšenice dominirao iznos od 21 din/kg na gazdinstvima u okolini Leskovca.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica