Cene stoke i stočne hrane za period 20-24.10.2017.

Cene stoke i stočne hrane za period 20-24.10.2017.

Tokom protekle nedelje došlo je do rasta cena teladi, ovaca i jagnjadi, dok su cene prasadi i tovnih svinja zabeežile blagi pad.

Cene krava

Na stočnoj pijaci u Požarevcu došlo je do rasta prodajne cene teladi simentalske rase telesne mase do 160 kilograma. U klanicama na području podunavskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma. Klaničari sa područja moravičkozlatiborskog regiona otkupljivali su žensku telad, telesne mase do 160 kilograma po ceni od 350 din/kg, dok su muška grla najčešće plaćali 450 din/kg. Dominantna otkupna cena krava za klanje iznosila je 140 din/kg. Ponuda i broj otkupljenih grla bili su dobri.

Cene svinja

Ponuda prasadi telesne mase do 15 kilograma bila je slabija u odnosu na predhodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Obrenovcu. Klaničari sa područja beogradskog regiona po višim su cenama u odnosu na predhodni period otkupljivali tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma. Kod prasadi je dominirao iznos od 230 din/kg, a kod tovnih svinja iznos od 170 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu je evidentiran pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase preko 120 kilograma i krmača za klanje. Viša je bila otkupna cena krmača za klanje u odnosu na predhodni period u klanicama na području mačvanskopodrinjskog regiona.

Cene ovaca i koza

Rast prodajne cene ovaca evidentiran je protekle nedelje na stočnoj pijaci u Požarevcu. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 130 din/kg. Na pijaci žive stoke u Nišu evidentiran je pad prodajne cene jagnjadi u periodu od 16. do 22. oktobra pošto je dominirao iznos od 320 din/kg. U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do pada otkupne cene dviski u poređenju sa drugom sedmicom oktobra. Na stočnoj pijaci u Smederevu takođe je došlo do pada dominantne cene jagnjadi i šilježadi. Kod jagnjadi je dominirao iznos od 270 din/kg, a kod šilježadi iznos od 200 din/kg.

Cene stočne hrane

Kukuruz, okrunjen prirodno sušen u rinfuzu bio je skuplji u poređenju sa drugom sedmicom oktobra u silosima na području Kikinde. Na gazdinstvima u okolini Niša i na pijaci u ovom gradu, takođe je došlo do pada prodajne cene kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove od 50 kilograma. Na pijaci u Požarevcu takođe je bio skuplji kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovan u džakove od 50 kilograma. Suncokretova sačma bila je jeftinija u odnosu na predhodni period u maloprodajnim objektima na području Sombora.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica