Cene stoke i stočne hrane za period 18 – 22.01.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 18 – 22.01.2019.

Protekle nedelje zabeležen je rast otkupne cene teladi do 160 kg, slabija tražnja prasadi u Obrenovcu i niža cena ovnova za priploda.

Cene krava

U klanicama na području pirotskog regiona došlo je do rasta otkupne cene teladi SM rase do160 kilograma. Otkupne cene tovne junadi preko 480 din/kg i krava za klanje bile su na prošlonedeljnom nivou. Otkupna  cena  tovne  junadi  preko 480 kilograma bila je viša u odnosu  na  prethodnu  sedmicu i u klanicama na području Šapca.

U  klanicama na području podunavskog regiona zabeležen je pad otkupne cene tovnih bikova HF rase. Tovni bikovi kretali su se po otkupnoj ceni od 250 din/kg. Zabeležena je prodaja tovne junadi preko 480 kilograma i krava za klanje  SM i HF rase. Za tovnu junad od 350 do 480 kilograma kupci su najčešće morali da izdvoje 230 din/kg, a za krave za klanje iznos od 160 din/kg.

Cene svinja

U klanicama na području jablaničkog regiona zabeležen je rast otkupnih cena obe kategorije prasadi i obe kategorije tovnih svinja. Kod prasadi do 15 kilograma dominirao je iznos od 255 din/kg, a kod grla od 16 do 25 kilograma iznos od  250 din/kg. Bila je veoma slaba ponuda, a još slabija tražnja prasadi na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Cene  grla do 15  kilograma iznosila je 260 din/ kg, što ukazuje na pad cene za 10 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu zabeležen je pad prodajne cene tovnih preko  120  kilograma. Cena prasadi od 16 do 25 kilograma iznosila je 280 din/kg na  stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici. Za tovne svinje od 80 do 120 kilograma trebalo je najčešće izdvojiti 150 din/kg, a za krmače za klanje iznos od 120 din/kg.

Cene koza i ovaca

Reproter STIPS-a  iz Leskovca je protekle nedelje evidentirao rast prodajnih cena  jagnjadi  i  jaradi  na  stočnoj  pijaci u ovom gradu. Jagnjad se mogla kupiti  po ceni od 290 din/kg, a jarad po ceni od 230  din/kg.  Niža  je  bila  cena ovnova za priplod, pošto je cena iznosila 35.000 dinara po grlu u Kragujevcu.

U klanicama na području šumadijskog  regiona došlo je do pada otkupne cene dviski. Došlo je do pada otkupne cene jagnjadi i u klanicama na području  podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 260 din/kg u nedelji za nama. Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 250 din/kg na stočnoj pijaci u Sremskoj Mitrovici. Ovce su se kretale po ceni od 140 din/kg. Obim ponude i tražnje grla bili su dobri.


Cene stočne hrane

Reporter STIPS–a iz Kragujevca zabeležio je rast cene stočnog brašna na 19 din/kg u maloprodajnim objektima. Na gazdinstvima u okolini. Lucerkino seno u balama bilo je jeftinije u odnosu na prethodnu sedmicu na gazdinstvima u okolini Pančeva. U silosima na području ovog grada evidentiran je rast cene kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog. Prodaja se odvijala po ceni od 15 din/kg.

Došlo je do pada cene lucerkinog sena u balama na 16  din/kg na pijaci u Šapcu. Obim ponude bio je dobar. Na području Smedereva je došlo do pada prodajne cene kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove najčešće od  50  kilograma i lucerkinog sena  u  balama.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica