Cene stoke i stočne hrane za period 10-14.08.2018.

Cene stoke i stočne hrane za period 10-14.08.2018.

U toku protekle nedelje poskupela su telad i krave za klanje na stočnoj pijaci u Vranju, dok su bile niže otkupne cene tovnih svinja na području Nišavskog okruga.

Cene krava

Telad SM rase do 160 kilograma i krave za klanje SM rase bili su skuplji protekle sedmice na pijaci žive stoke u Vranju. Kod teladi cena se kretala od 480 din/kg, a kod krava za klanje od 180 din/kg.

U klanicama na području Moravičkog okruga protekle sedmice je zabeležen rast otkupnih cena tovne junadi preko 480 kilograma i tovnih bikova preko 500 kilograma. Cena tovne junadi iznosila je 280 din/kg, a tovnih bikova 260 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je dosta dobar.

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma zabeležen je protekle nedelje u klanicama na području Podunavskog okruga. Cena se kretala od 270 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu mogle su se pazariti jedino priplodne krave po ceni od 160.000 dinara po grlu. Broj grla u ponudi bio je mali.

U klanicama na području Šumadijskog okruga nije bilo promena otkupnih cena teladi, tovne junadi preko 480 kilograma i krava za klanje.

Klanice sa područja Južno-bačkog okruga otkupljivale su jedino tovnu junad SM rase preko 480 kilograma po ceni od 250 din/kg.

Ista kategorija junadi mogla se pazariti i na pijaci žive stoke u Novom Sadu po ceni od 260 din/kg. Broj prodatih grla bio je prosečan.

Cene svinja

U klanicama na području Nišavskog okruga došlo je do pada cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma u odnosu na predhodni period. Cena se kretala od 110 din/kg. Broj otkupljenih grla bio je prosečan.


Na stočnoj pijaci u Nišu je zabeležan pad cena prasadi od 16 do 25 kilograma i tovnih svinja od 80 do 120 kilograma.

Pad cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Srednje-banatskog okruga.

Jako slaba ponuda prasadi zabeležena je na stočnoj pijaci u Obrenovcu. Evidentiran je rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 240 din/kg. Što se tiče cena prasadi do 15 kilograma nije bilo promena u odnosu na predhodni period.


Na pijaci žive stoke u Smederevu došlo je do rasta obe kategorije prasadi. Cena se kretala od 230 do 240 din/kg u zavisnosti od telesne mase grla. 

U klanicama na području sremskog okruga bile su niže otkupne cene istih kategorija svinja u odnosu na predhodni period.


Cene koza i ovaca

Jagnjad su bila skuplja u odnosu na predhodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Čačku. Cena se kretala od 250 din/kg. Obim prodaje bio je dobar.

Rast cene jagnjadi zabeležen je na području Podunavskog okruga, najčešća cena iznosila je od 250 din/kg. Bolja je bila ponuda jagnjadi u odnosu na prvu sedmicu avgusta na stočnoj pijaci u Obrenovcu, ali je broj prodatih grla bio jako mali. Cena se kretala od 260 din/kg.

Zabeležena je slaba ponuda šilježadi, dviski i ovaca, kao i predhodne sedmice. Cene su ostale nepromenjene. Samo dve koze bile su u prodaji. Cena se kretala od 130 din/kg, što ukazuje na pad cene.

Ovce su protekle nedelje bile skuplje na pijaci žive stoke u Novom Sadu i najčešće su se mogla pazariti po ceni od 120 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Nišu zabeležen je pad prodajne cene jaradi. Cena se kretala od 190 din/kg.

Pad cene šilježadi na 200 din/kg i ovaca na 150 din/kg zabeležen je u periodu od 06. do 12. avgusta na stočnoj pijaci u Smederevu.

Jagnjad su bila jeftinija na pijaci žive stoke u Sremskoj Mitrovici. Cena se kretala od 230 din/kg. Za razliku od njih viša je bila prodajna cena ovaca pošto su se najčešće mogle pazariti po ceni od 170 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica