Cene stoke i stočne hrane za period 03-07.10.2019.

Cene stoke i stočne hrane za period 03-07.10.2019.

U proteklom periodu zabeležen je rast otkupne cene teladi u klanicama na području Smedereva i Požarevca. Zabeležen je pad cene prasadi na pijacama i u klanicama. Jagnjad su bila jeftinija u Kragujevcu i Smederevu. Na gazdinstvima u okolini Niša, i na pijaci u ovom gradu, cena pšenice i kukuruza se izjednačila.

Cene krava, goveda, junadi, teladi, tovnih bikova

U klanicama na području podunavskog regiona, otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma SM rase bila je viša u odnosu na prethodnu nedelju. Dominirao je iznos od 430 din/kg. Za razliku od njih otkupna cena tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma bila je niže pošto je dominirao iznos od 220 din/kg.

U Požarevcu evidentiran je rast otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na 360 din/kg. Pored teladi vršen je otkup tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma po ceni od 210 din/kg i krava za klanje po ceni od 150 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu, telad SM rase bila su skuplja, pošto je dominirao iznos od 380 din/kg.

U klanicama na području južno-banatskog regiona zabeležen je pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 210 din/kg.

U klanicama na području Kragijevca, zabeležen je pad otkupnih cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma i krava za klanje SM rase. Kod tovne junadi je dominirao iznos od 220 din/kg, a kod krava za klanje iznos od 150 din/ kg.

Na pijaci žive stoke u Kraljevu zabeležen je pad cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma, tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma i krava za klanje SM rase.

Na pijaci žive stoke u Čačku kupci su trebali da izdvoje za mušku telad SM rase telesne mase do 160 kilograma 500 din/kg, dok je kod ženskih grla iste rase dominirao iznos od 460 din/kg. Kod ostalih kategorija takođe je situacija bila nepromenjena u odnosu na prethodni period.

Cene prasadi, svinja, krmača za klanje

Na pijaci žive stoke u Loznici, prasad telesne mase do 15 kilograma bila su jeftinija , pošto su se najčeće mogla pazariti za 220 din/kg.


U klanicama na području Kragujevca došlo je do pada dominantne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 220 din/kg.

U Zaječaru, prasad telesne mase do 15 kilograma bila su jeftinija.

Na području braničevskog okruga, otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma i krmača za klanje bile su niže. Kod prasadi je dominirao je iznos od 190 din/kg, a otkup krmača za klanje obavljao se po ceni od 110 din/kg.


Na pijaci žive stoke u Požarevcu, obe kategorije prasadi bile su jeftinije u odnosu na prethodni period. Za razliku od njih skuplje su bile tovne svinje telesne mase od 80 do 120 kilograma.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu, prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma i obe kategorije tovnih svinja bili su jeftiniji u odnosu na prethodni period.


Na pijaci žive stoke u Šapcu evidentiran je rast cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodni period. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 250 din/kg. Ponuda i prodaja bili su prosečni.

Na pijaci žive stoke u Čačku, tovne svinje telesne mase preko 120 kilograma bile su skuplje.

Na pijaci žive stoke u Sremskoj Mitrovici i u klanicama u okolini ovog grada zabeležen je pad dominantne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma u odnosu na poslednju sedmicu septembra.

Cena jagnjadi, jaradi, ovaca, dviski, šilježadi i koza

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu zabeležena je niža cena za jagnjad. Za razliku od njih došlo je do rasta cene ovnova za priplod. Najčeće su se mogli pazariti po ceni od 35.000 dinara po grlu.

U klanicama na području šumadijskog regiona evidentiran je pad otkupne cene jagnjadi na 210 din/kg.

Klaničari sa područja Smedereva, takođe su oborili otkupnu cenu jagnjadi protekle sedmice. Dominirao je iznos od 240 din/kg. Na stočnoj pijaci u Smederevu su pored jagnjadi bila jeftinija i šilježad.

U klanicama na području braničevskog regiona došlo je do rasta otkupne cene ovaca. Dominirao je iznos od 120 din/kg. Obim otkupa bio je na prosečnom nivou.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je pad cene jagnjadi na 260 din/kg i šilježadi na 200 din/kg.

Na pijaci žive stoke u Čačku zabeležen je rast prodajne cene jagnjadi, pošto je tokom prve sedmice oktobra dominirao iznos od 260 din/kg.

Cene lucerkinog brašna, stočnog ječma, sojine sačme

U maloprodajnim objektima na području Kikinde evidentiran je pad dominantne cene suncokretove sačme na 43 din/kg.

Na području Pirota došlo je do pada cene kukuruza, okrunjenog, prirodno sušenog na 22 din/kg i stočnog brašna na 18 din/kg.

U Šapcu su protekle nedelje bili jeftiniji stočni ječam i pšenica upakovani u džakove. Stočni ječam se mogao pazariti po ceni od 20 din/kg, a pšenica po ceni od 19 din/kg.

Na području Smedereva zabeležen je pad dominantnih cena kukuruza, okrunjenog, prirodno sušenog i pšenice upakovane u džakove.

I na području Užica kukuruz, okrunjen, prirodno sušen upakovan u džakove najčešće od 50 kilograma bio je jeftiniji.

U maloprodajnim objektima na području Pančeva skuplji su bili lucerkino seno u balama i pšenica. Za lucerkino seno su kupci trebali da izdvoje najčešće 17 din/kg, a za pšenicu 17,5 din/kg. U silosima na području Pančeva došlo je do rasta cena soje u zrnu na 37 din/kg i pšenice na 17,5 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena kukuruza, pošto je dominirao iznos od 14 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Požarevca prodajna cena lucerkinog sena u balama bila je viša. Dominirao je iznos od 20 din/kg. U maloprodajnim objektima na području Požarevca zabeležen je pad dominantne cene sojine sačme na 80 din/kg.

Na pijaci Sremske Mitrovice skuplji su bili kukuruz, okrunjen, prirodno sušen, jer je dominirao iznos od 20 din/kg i lucerkino seno u balama, pošto je dominirao iznos od 18 din/kg.

Na gazdinstvima u okolini Niša i na pijaci u ovom gradu cena pšenice i kukuruza se izjednačila. Kod oba poljooprivredna proizvoda je dominirao iznos od 20 din/kg.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica