Cene stoke i stočne hrane za period 02-06.03.2018.

Cene stoke i stočne hrane za period 02-06.03.2018.

Tokom protekle nedelje na pijacama žive stoke bile su više cene prasadi, a jeftinija jagnjad.

Cene krava

Na pijaci žive stoke u Požarevcu došlo je do rasta prodajnih cena teladi do 160 kilograma i krava za klanje SM rase. Cena teladi se kretala od 340 din/kg, a krava za klanje od 150 din/kg.

U klanicama na području Mačvansko-podrinjskog okruga zabeležen je rast otkupne cene tovne junadi od 350 do 480 kilograma na 220 din/kg. Obim ponude i prodaje grla bio je dosta slab.

Priplodne krave SM rase bile su skuplje u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Cena je iznosila od 180.000 dinara po grlu.

Na području Podunavskog okruga bila je niža otkupna cena tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma. Prodavali su se po ceni od 220 din/kg. Obim otkupljenih grla bio je prosečan.

Posle dužeg perioda zabeležena je ponuda teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na stočnoj pijaci u Obrenovcu, po ceni od 440 din/kg. Izostala je prodaja teladi HF rase, tovne junadi i ostalih kategorija goveda.

Najčešća otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma iznosila je 220 din/kg u klanicama na području Južno-banatskog okruga uz prosečan obim ponude i otkupa grla ove kategorije goveda.

Cene svinja

Obe kategorije prasadi bile su skuplje na pijaci žive stoke u Loznici. Mogli su se pazariti po ceni od 270 do 280 din/kg u zavisnosti od kategorije.

Tovne svinje od 80 do 120 kilograma i krmače za klanje po višim su cenama u odnosu na predhodni period otkupljivale klanice na području Južnobanatskog okruga.


Slaba ponuda tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma uslovila je rast cene na stočnoj pijaci u Pančevu.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu došlo je do rasta prodajne cene tovnih svinja preko 120 kilograma i pada cene prasadi od 16 do 25 kilograma na 200 din/kg.

Identična je bila situacija i u klanicama na području Šumadijskog okruga.


Rast cena obe kategorije tovnih svinja i krmača za klanje zabeležen je na stočnoj pijaci u Somboru.

U klanicama na području Podunavskog okruga zabeležen je rast otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma.


Na stočnoj pijaci u Smederevu bile su skuplje krmače za klanje u odnosu na prethodni period. Uglavnom su koštale od 120 din/kg.

Prasad su bila jeftinija u sedmicii za nama na stočnoj pijaci u Pirotu. Kod obe kategorije cena je iznosila od 280 din/kg.

Klaničari sa područja Braničevskog okruga otkupljivali su po nižim cenama krmače za klanje tokom prve nedelje marta. Cena je uglavnom iznosila od 130 din/kg.

Obe kategorije tovnih svinja bile su jeftinije u odnosu na prethodni period na stočnoj pijaci u Požarevcu. Prodaja se odvijala po ceni od 120 do 130 din/kg u zavisnosti od kategoriije.

Cene ovaca i koza

Na pijaci žive stoke u Požarevcu zabeležen je pad cene jagnjadi na 290 din/kg.

U klanicama na području Braničevskog okruga došlo je do pada otkupne cene jagnjadi i rasta otkupne cene ovaca. Cena jagnjadi je iznosila od 270 din/kg, a kod ovaca od 110 din/kg.

Jagnjad su protekle sedmice bila jeftinija na stočnoj pijaci u Kragujevcu. Najčešće su se mogla pazariti po ceni od 290 din/kg. Za razliku od njih viša je bila prodajna cena ovaca. Koštale su od 125 din/kg.

Par jagnjadi dovezeno je za prodaju na stočnu pijacu u Obrenovcu tokom protekle nedelje. Cena se kretala od 300 din/kg, što ukazuje na pad cene.

Jagnjad i jarad bila su skuplja u odnosu na poslednju sedmicu februara na stočnoj pijaci u Somboru. Kod jagnjadi je cena iznosila od 300 din/kg, kod jaradi od 250 din/kg.

Na stočnoj pijaci u Smederevu došlo je do rasta cene ovaca na 160 din/kg. Obim ponude i prodaje bio je dosta slab.

Cene stočne hrane

U maloprodajnim objektima na području Kragujevca došlo je do pada cene suncokretove sačme u odnosu na prethodni period. Koštala je od 35 din/kg. Obim ponude bio je prosečan.

Na gazdinstvima u okolini Pančeva zabeležen je rast cene kukuruza okrunjenog, prirodno sušenog upakovanog u džakove na 17 din/kg. Skuplja je takođe bila i pšenica upakovana u džakove jer je dominirao iznos od 20 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bili su skuplji isti proizvodi u odnosu na prethodni period.

Rast prodajne cene lucerkinog sena u balama zabeležen je u Somboru protekle sedmice. Skuplji su, takođe, bili kukuruz i pšenica u odnosu na prethodni period.

Protekle je sedmice zabeležen pad cene lucerkinog sena u balama na 19 din/kg na gazdinstvima na području Kikinde. U maloprodajnim objektima na području ovog grada skuplja je bila sojina sačma, dok je jeftinija bila suncokretova sačma u odnosu na prethodni period.

Na gazdinstvima u okolini Niša došlo je do pada cene kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove na 22 din/kg.

Rast cene stočnog brašna na 18 din/kg zabeležen je na stočnoj pijaci u Vranju.

Najčešča maloprodajna cena sojine sačme iznosila je 79 din/kg na prodajnim mestima u Pirotu protekle sedmice. Za lucerkino brašno je trebalo izdvojiti 40 din/kg, a za suncokretovu sačmu 39 din/kg. Cena stočnog brašna je uglavnom iznosila 21 din/kg. Najčešća prodajna cena kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove iznosila je 27 din/kg.

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica