Cena trešanja PALA, jagode skuplje!

Cena trešanja PALA, jagode skuplje!

Tokom protekle nedelje došlo je do promena u smislu ponude i cena na pijacama širom Srbije. Slabija je ponuda jagoda, a bolja trešnje, maline, mladog krompira, mladog kupusa na pijačnim tezgama što je direktno uticalo na cene.

Cena trešnje

Kvantaška pijaca Beograd

Smanjen obim ponude jagode na kvantaškoj pijaci u Beogradu uslovio je proporcionalan rast cene u odnosu na prethodni period. Sa trešnjama je obrnuto, bolja ponuda, kako količine, tako i raznolikosti sorti, uslovila je niže cene.

U ponudi je bilo domaćih breskvi, kajsija i maline. Niže cene su bile kod breskve, kajsije i kruške Viljamovke, dok su poskupeli borovnica, jabuke, kivi, limun, mandarina i nektarina. Odlična ponuda, naročito sezonskog povrća bila je protekle sedmice na prodajnim punktovima.

Niže cene reporteri STIPS su zabeležili kod blitve, mladog krompira, mladog crnog luka, paprika, paradajza, praziluka i zelja. Poskupljenja su evidentirana kod brokoli, dinje, karfiola, čeri paradajza, lista peršuna, šargarepe, spanaća i zelene salate. Tražila se kutija zelene salate više.

Cene voća i povrća na Kalenić pijaci

Na zelenoj pijaci Kalenić u Beogradu su tokom protekle nedelje tezge bile punije ranog voća iz Srbije. Tokom ovog perioda asortiman voća je povećan ponudom kajsije i maline. Moramo priznati da je nektarina još uvek uvozna.

Ponuda jagode se smanjila i shodno tome cena je porasla, dok je kod trešnje ponuda bolja, pa je cena niža. Poskupljenje je zabeleženo još kod ananasa, kivija, kruške Viljamovke i mandarine.

Sve je bolja ponuda sezonskog povrća iz domaće proizvodnje, tako da je do pada cene došlo kod graška, krastavca, mladog krompira, mladog crnog luka, mladog belog luka, rotkvica, šargarepe, tikvica, zeleni, paprika i paradajza. Za razliku od njih skuplji su bili karfiol, crni luk i spanać.

Cena trešnje


Kvantaška pijaca u Leskovcu

Asortiman voćnih vrsta bio je bogatiji protekle nedelje i na kvantaškoj pijaci u Leskovcu, pošto su se u sedmici za nama na prodajnim punktovima pojavile trešnje i kajsije. Što se povrća tiče došlo je do rasta cena cvekle, krastavca salatara, tikvice, pad cena luka belog i paradajza.

Jeftiniji je u odnosu na prethodni period bio je mladi krompir zbog bolje ponude.

Pijaca u Zrenjaninu

Prema izveštaju reportera STIPS iz Zrenjanina proteklu je sedmicu karakterisala dominantna ponuda jabuke i južnog voća, a bolja je bila ponuda trešnje i jagode na zelenoj pijaci u ovom gradu.


Skuplje su bile pojedine sorte jabuka, a jeftinije jagode. U ponudi povrtarskih kultura prednjačili su mladi krompir, mladi kupus, zeleniš, tikvica, krastavac salatar, dok je još uvek slabija ponuda raznih sorti paprike, patlidžana, paradajza.

Zabeležen je pad cena blitve, krastavca salatara, mladog krompira, crnog luka i paradajza. Skuplji su u odnosu na prethodni period bili šargarepa i šampinjoni.


Cene povrća

Izvor: STIPS

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica