CENA SUNCOKRETA: nesigurnost i visoki troškovi proizvodnje

CENA SUNCOKRETA: nesigurnost i visoki troškovi proizvodnje

Ispitivali smo stanje na poljoprivrednom tržištu. Evo šta poljoprivrednici očekuju.

Nesigurnost u cenama suncokreta

Nedavno je bilo mnogo priča o cenama suncokreta na tržištu. Međutim, situacija i dalje ostaje neizvesna. Poljoprivrednici razmišljaju o mogućim cenama, a većina njih slaže se da je cena od oko 50 dinara po kilogramu realna i prihvatljiva.

“Prošle godine smo imali sreće sa cenama suncokreta. Nadam se da će i ove godine biti povoljna cena kako bismo pokrili troškove.”

Prošlogodišnje iskustvo

cene suncokreta

Poljoprivrednici se sećaju prošlogodišnjeg iskustva kada je cena suncokreta bila oko 60 dinara po kilogramu. To je bilo olakšanje za mnoge, s obzirom na visoke troškove inputa kao što su đubrivo. Međutim, ove godine, cene inputa su skočile, uključujući i seme suncokreta i kukuruza.

“Seme suncokreta je skupo i seme kukuruza je skuplje nego prošle godine. Cena kukuruza trenutno ne obećava dovoljno pokrića za naše troškove.”

“Situacija na tržištu nije povoljna. Poljoprivrednici moraju da se suoče sa visokim troškovima i nepredvidivim vremenskim uslovima.”


Nesigurnost u cenama kukuruza

Pored suncokreta, nesigurnost vlada i u vezi sa cenama kukuruza. Mnogi poljoprivrednici suočavaju se sa pitanjem da li prodati kukuruz po trenutnoj ceni ili čekati bolju ponudu. Cena kukuruza merkantilnog i suncokreta je dosta jeftinija nego prošle godine, ali i dalje ne pokriva sve troškove poljoprivrednika.

Nepovoljni uslovi i troškovi

Otežavajuća okolnost za poljoprivrednike ove godine su i nepovoljni vremenski uslovi i visoki troškovi inputa kao što su đubrivo. Troškovi proizvodnje su značajno porasli, a cene koje se trenutno spominju ne obećavaju dovoljno pokrića za ove troškove.


Situacija na tržištu ostaje neizvesna, a poljoprivrednici se nadaju da će se stvari popraviti kako bi ostvarili pristojnu zaradu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica