Cena kukuruza u blagom RASTU | Produktna berza

Cena kukuruza u blagom RASTU | Produktna berza

U nedelji za nama, cena kukuruza zabeležila je blagi rast, a zaključeni su prvi SPOT ugovori za uljanu repicu rod 2024. godine. Najviše se trgovalo kukuruzom i stočnim ječmom, dok je zaključenje berzanskih ugovora ove sedmice izostalo kada su u pitanju pšenica i soja. U toku nedelje preko Produktne berze prometovano je 4.285,00 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 98.380.050,00 dinara.

Produktna berza

Cena kukuruza u blagom rastu

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje primetna je bila izuzetno slaba aktivnost učesnika. Početkom nedelje tražnja je bila nešto veća u odnosu na ponudu, da bi krajem nedelje ponuda bila nešto veća od tražnje.

Kukuruzom se u nedelji za nama trgovalo u cenovnom rasponu od 19,00 do 19,20 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 19,09 din/kg bez PDV-a (20,99 din/kg sa PDV-om).

U odnosu na sedam dana ranije, primetan je blaži rast cene od 0,46%. Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT luka u cenovnom opsegu od 19,20 do 19,40 din/kg bez PDV-a. U ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa 57% udela.

Tržište pšenice i soje mirno

Na tržištu pšenice tokom ove nedelje bila je primetna veoma slaba aktivnost. Tražnja je bila slaba i na nižem cenovnom nivou od ponude, a kupci su pokazali interesovanje za stočnom pšenicom i pšenicom na paritetu CPT luka. Ipak, slaba aktivnost na strani ponude i razlika u ceni između nuđene i tražene robe doveli su do izostanka zaključenja berzanskih ugovora.

Na tržištu soje tokom ove nedelje primetan je bio gotovo potpuni izostanak učesnika na tržištu, kako na strani ponude tako i na strani tražnje, te je zaključenje robno-berzanskih ugovora izostalo.

Stočni ječam i uljana repica

Kada je u pitanju stočni ječam, na tržištu je i ove sedmice bilo primetno dosta aktivnosti. Stočnim ječmom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,80 do 17,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 16,97 din/kg bez PDV-a (18,67 din/kg sa PDV-om). Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT po ceni od 17,50 do 18,00 din/kg bez PDV-a. Stočni ječam učestvovao je u ukupnom obimu prometa sa 35% udela.

U toku ove nedelje zaključeni su i prvi SPOT ugovori za uljanu repicu rod 2024. godine po ceni od 49,57 do 50,34 din/kg bez PDV-a, a krajem nedelje bila je primetna slabija ponuda.


Izvor: Produktna berza ad Novi Sad

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica