Cena kukuruza u blagom PADU, ostale žitarice SKUPLJE! | Produktna berza

Cena kukuruza u blagom PADU, ostale žitarice SKUPLJE! | Produktna berza

Već šestu nedelju za redom kukuruz je dominantna kultura u trgovanju, čineći 55% ukupnog nedeljnog prometa. Posle dužeg perioda rasta cena, ove sedmice primetno je da je cena kukuruza u blagom padu, dok su cene soje i pšenice nastavile da rastu. Preko Produktne berze ove sedmice je prometovano 1.516,00 tona robe, 48,21% manje nego prethodne nedelje, dok je ukupna finansijska vrednost prometa iznosila 45.890.750,00 dinara.

Cena kukuruza

Tržište pšenice mirno

Tržište pšenice je ove nedelje bilo izuzetno mirno. Početkom nedelje ponuda je bila nešto veća od tražnje, da bi u drugoj polovini sedmice tražnja bila izraženija od ponude. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,50 do 23,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta.

Ponder cena iznosila je 22,99 din/kg bez PDV-a (25,29 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu primetan blaži rast od 0,36%. Pšenica je ove nedelje činila 20% ukupnog nedeljnog prometa.

Cena kukuruza u padu

Prvog radnog dana u nedelji tržište kukuruza je bilo mirno, budući da su kupci bili suzdržani u iščekivanju dešavanja na svetskim berzama. I ostatak nedelje protekao je bez većih dešavanja na tržištu, uz slabu aktivnost učesnika. Kukuruzom se u nedelji za nama trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta.

Ponder cena iznosila je 20,24 din/kg bez PDV-a (22,26 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prethodnu sedmicu primetan blaži pad cene od 0,23%. U toku nedelje trgovalo se i na partetu CPT luka u cenovnom rasponu od 21,00 do 21,10 din/kg bez PDV-a.

Cena kukuruza

Soja

I tržište soje je ove sedmice beležilo veoma slabu aktivnost učesnika. Ponuda je bila izuzetno slaba, a nekim danima je čak i potpuno izostajala. Tek krajem sedmice došlo je do povećanja ponude u odnosu na prethodne dane, te je ona tada bila veća od tražnje.

Sojinim zrnom trgovalo se na jedinstvenom cenovnom nivou od 67,00 din/kg bez PDV-a (73,70 din/kg sa PDV-om) uz obračun kvaliteta, te je to ujedno bila i ponder cena. U odnosu na sedam dana ranije, primetan je rast cene od 3,21%.


Sačme

Kada je u pitanju tržište sačmi, ove nedelje trgovalo se sojinom sačmom sa 44% proteina po ceni od 77,50 din/kg bez PDV-a, dok je suncokretova sačma sa 33% proteina prometovana po ceni od 31,00 din/kg bez PDV-a. Suncokretova sačma prometovana je i na paritetu CPT kupac po ceni od 32,50 din/kg bez PDV-a.

Stočni ječam

Ponuda stočnog ječma ove nedelje je bila slaba i na višem cenovnom nivou od tražnje. Zaključen je jedan berzanski ugovor za stočni ječam sa hektolitarskom masom 60kg po ceni od 18,00 din/kg bez PDV-a. Poslednjeg radnog dana u nedelji zabeležena je i prva ponuda stočnog ječma novog roda sa hektolitrom minimum 63kg u manjim količinama po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a.

Izvor: Produktna berza ad Novi Sad


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica