Kraljevačkim poljoprivrednicima ove godine više novca preko konkursa

Kraljevačkim poljoprivrednicima ove godine više novca preko konkursa

Agrarni budžet Kraljeva za 2016. godinu iznosi 90 miliona dinara, što je znatno više u odnosu na prošlu godinu. O uslovima za dodelu sredstava, iskustvu iz prošle godine, ali i planovima vezanim za naredni period razgovarali smo s pomoćnikom gradonačelnika za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Novicom Gagovićem.

 

Sredstva namenjena kraljevačkim poljoprivrednicima u ovoj godini veća su u odnosu na prethodnu. Konkursi za podršku poljoprivrednicima otvaraju se nekoliko puta godišnje. U narednom periodu planirano je formiranje preduzeća koje će imati za cilj da razvije poljoprivredu kroz edukaciju poljoprivrednih proizvođača, ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i otkup poljoprivrednih proizvoda.
 

Veći agrarni budžet u ovoj godini

Novica Gagović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu i zaštitu životne sredine o planiranim sredstvima namenjenim poljoprivrednim proizvođačima kaže: „Za ovu godinu poljoprivrednicima je iz gradskog budžeta namenjeno 90 miliona ili 2,7% ukupnog budžeta grada Kraljeva.”

„Prošle godine je budžet za poljoprivredu sa rebalansom iznosio 73 miliona dinara. Nedostajala su sredstva na stavci regresiranja osiguranja. Tako da je u našem gradu osiguranje 100% regresirano, gde 60% regresira grad, a 40% država.“
 

Novica Gagović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu i zaštitu životne sredine grada Kraljeva- foto: sajt grada Kraljeva

Gagović objašnjava da postoji praksa da se u toku godine otvara nekoliko konkursa i da za sada nisu precizirani datumi. Konkursi počinju nakon završetka registracije gazdinstava, odnosno nakon 31. marta.
 

Subvencije samo za registrovana i aktivna gazdinstva

O uslovima za ostvarivanje prava na podsticaje Gagović kaže: „Zajedničko za sve konkurse je da gazdinstvo mora biti registrovano u Registru poljoprivrednih gazdinstava i da ima aktivan status. Poljoprivrednici koji pored navedenih ispunjavaju još i uslov da im je poljoprivreda osnovna delatnost, mogu konkurisati za bespovratna sredstva do 300.000 dinara ili do 30% vrednosti investicije. Za ostale konkurse poljoprivreda ne mora biti osnovna delatnost korisnika podsticaja.“
 


Formirana je komisija koja kontroliše namenski utrošak novca, čime se sprečava zloupotreba od strane nesavesnih poljoprivrednih proizvođača, koji će u tom slučaju biti krivično gonjeni.

 

Neki od projekata koje Fond za razvoj poljoprivrede podržava kroz bespovratna sredstva su: nabavka kvalitetnih priplodnih junica mlečnih rasa ili simentalskog govečeta, tovnih rasa kvalitetnih goveda, ovaca, koza i svinja, zatim podizanje proizvodnih i matičnih zasada voćnjaka, kao i različite vrste investicija u voćarstvu i povrtarstvu, nabavku novih pčelinjih društava.


Spisak prihvatljivih investicija, kao i uslovi propisuju se Pravilnikom o uslovima, postupku i načinu korišćenja sredstava za podsticaje. Značajno je istaći da poljoprivrednici za isti predmet investicije ne mogu konkurisati za gradska i republička sredstva.
 

Velika zainteresovanost za gradske subvencije

Prošle godine veliki broj poljoprivrednih proizvođača je bio zainteresovan za gradske subvencije: „Za veštačko osemenjavanje podsticaje je ostvarilo 1.656 nosilaca poljoprivrednih gazdinstava, što iznosi 9.651.000 dinara, odnosno 6.434 grla. Za regres za osiguranje – 625 nosilaca u iznosu od 23.700.000, a takođe smo subvencionisali i kamatu na poljoprivredne kredite koji imaju rok povraćaja duži od 12 meseci. Subvencionisanje obuhvata iznos referentne kamatne stope i 2,5%, što je u prošloj godini iznosilo 10,5%.
 


Krave - @Agromedia
 

Kontrola trošenja subvencija

Kao posebno značajan naš sagovornik ističe sistem kojim se kontroliše način trošenja gradskog novca namenjenom poljoprivrednicima. U tu svrhu formirana je komisija koja kontroliše namenski utrošak novca, čime se sprečava zloupotreba od strane nesavesnih poljoprivrednih proizvođača, koji će u tom slučaju biti krivično gonjeni.
 

U planu je da se u Kraljevu formira preduzeće koje će se baviti različitim aspektima razvoja poljoprivrede i to edukacijom, ulaganjem u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i otkup.

 

Planovi za formiranje gradskog preduzeća

Nesigurno tržište i otkup poljoprivrednih proizvoda prepoznati su kao veliki problemi kraljevačkih poljoprivrednika. Stoga je u planu da se formira preduzeće koje će se baviti različitim aspektima razvoja poljoprivrede i to edukacijom, ulaganjem u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i otkup. Dodao bih još da su razvoju poljoprivrede u Kraljevu, osim Fonda za razvoj poljoprivrede posvećeni i Poljoprivredna stručna savetodavna služba i Veterinarski institut“, ističe Novica Gagović. 


Sagovornik:
Novica Gagović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Kraljeva

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica