Budimir Buda Novović: Retrospektiva 2018. godine

Budimir Buda Novović: Retrospektiva 2018. godine

Poslednji tekst kolumniste Budimira Bude Novovića na portalu AGROmedia „Godina rijalitija i mešavine džeza“ izazvao je veliku pažnju čitalaca. To je bio povod i da ga ugostimo u emisiji „Svet poljoprivrede“, a tema razgovora kao i u kolumni bila je retrospektiva u poljoprivredi u sezoni 2018. 

 

Dragi Budimire, za one koji nisu pročitali, o čemu ste sve pisali u svojoj poslednjoj kolumni?

 

„Nadam se da će biti poslednja samo u ovoj godini!“ (smeh)

„Kakva je bila godina, takva je i kolumna. Stavio sam akcenat na ono što nikako nije moglo da se sakrije, ili umanji neki svoj utisak, a to su pre svega dve privatizacije preduzeća i kombinata IMT i PKB-a, koji su tesno vezani za srpski agrar i poljoprivredu i to se nije moglo izbeći“, istakao je Buda.

 

Radovi u njivi © Pixabay

 

„Privatizaciju sam u svim svojim kolumnama nazivao svilen gajtan, osim nekih časnih koje su obavljene sa najboljim namerama. Neko će reći da i ovde grešim, ali to je moje viđenje i smatram da delim istinu i neku pravu procenu sa najvećim brojem vaših gledalaca. Obezvredi, uništi pa prodaj… Tako je prošao IMT, a što se tiče PKB-a sada bih uzvadio papirne maramice, mnogo mi je žao što je takav kombinat olako predat.Prvi ste pisali o privatizaciji PKB-a i mnogo pre nego što je sam proces sproveden?

 

„Napravio sam šest kolumni, suprotstavljajući se, objašnjavajući da ćemo puno izgubiti prodajom PKB-a, a da će to tek neke nove generacije osetiti. Beograđani su mogli da vide i da je u završnoj utakmici lige šampiona igrao fudbaler čiji transfer je plaćen 222 miliona evra, a PKB je prodat za 105,5 miliona.“Dosta su bili zapaženi i vaši brojni tekstovi o zadrugarstvu?

 


„Svi sadržaji na portalu Agromedia su podržali akciju obnove srpskog zadrugarstva, 500 zadruga u 500 sela… Međutim ima tu nekoliko minijatura koje se ne uklapaju u tu snagu i ambiciju misije iza koje je stala i država i to pozamašnim sumama. Krenulo se od sitnih zadruga, da se spašavaju jareći dolovi i mala selašca… Uvek se naježim kad vidim kod Dimitrovgrada selo Poganovo ili kod Valjeva selo Klanice! Treba i tu ulagati, ali zadrugarstvo je potrebno obnoviti pre svega u Vojvodini.“


Dron © Pixabay

 

Sve je veći značaj digitalizacije u svim sektorima, a vi ste se kroz vrcave naslove dotakli i ove teme?

 

„Prva kolumna o tome je bila naslovljena – Ako vam dođe robot pred kapiju, pozovite ga na kafu, sve je to simbolika, ali najneposrednije sugeriše da dolazi vreme zaista tih savremenih i novih tehnologija, naravno da to u poljoprivredi neće ići tako brzo, ali mi ćemo nastaviti da podržavamo napredak, pa i kroz te vrckaste kolumne.“

Motike o klin, laptopove u ruke

Budimir Buda Novović sarađuje sa portalom AGROmedia već tri godine i do sada je objavio preko 170 kolumni.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica