AKTUELNO: Šta traže VOĆARI za sadnju?

AKTUELNO: Šta traže VOĆARI za sadnju?

Vreme se bliži za sadnju voća, pa se postavlja pitanje šta ove godine traže voćari za sadnju i šta se kupuje od sadnog materijala?

Verko Kačarević je poznati rasadničar iz sela Vinča kod Topole.

Iz tog razloga odlučili smo da od njega saznamo šta voćari traže za sadnju ove godine. Sadnice šljive i dunje su najtraženije, a standardana potražnja je za kajsijom, trešnjom i kruškom, dok je smanjeno je interesovanje za sadnju jabuke.

Kada je šljiva u pitanju, najviše se traže Čačanska lepotica, Čačanska rodna i Stenlej, koje se sade na većim površinama, dok se Čačanska rana i Crvene ranka sade na nešto manjim površinama.

voćar zaliva sadnice

Kako je Verko rekao u periodu do sredine januara sadnja je mogla da se odvija, ali ona može da se nastavi i tokom marta. Ono što je karakteristično u poslednje vreme je da se traže i autohtone sorte i da je velika potražnja za “kožarom” jer nju mogu bez problema da koriste i oboleli od šećerne bolesti, nešto je manja potražnja za sortama Kolačara i Budimka a kada je kruška u pitanju traži se Lubeničarka i Karamanka.

Prilikom podizanja novih zasada preporuka je da se obavezno razmišlja o navodnjavanju jer smo izloženi klimatskim promenama i velikom deficit padavina.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica