Zidane, PVC, drvene ili “žive” – Koje OGRADE ZA DVORIŠTE su najbolje?

Zidane, PVC, drvene ili “žive” – Koje OGRADE ZA DVORIŠTE su najbolje?

Sve ograde oko kuće su dizajnirane da zaštite vašu privatnost i sakriju dvorište od komšija i prolaznika. Ali pored toga mogu da daju i dekorativni element vašem pejzažu. Postoji mnogo različitih stilova ograda za ograđivanje kuće, ali se mogu kategorisati i uporediti na osnovu materijala koji se koristi za njihovu izgradnju.

ograda i cveće

Zidane, vinilske, drvene ili “žive” ograde nude različite prednosti i nedostatke, tako da ograda za vaše dvorište ili baštu zavisi od vaših potreba, budžeta i vremena.

Betonske ograde su najbezbednije

Od kamena, cigle ili betona – ove ograde pružaju maksimalnu privatnost, sigurnost i zaštitu, a takođe daju i lep dekorativni sjaj vašem pejzažu. Betonski zidovi su najpristupačniji izbor, ali imaju tendenciju da budu utilitarnog izgleda.

betonska ograda

Ograde od kamena i cigle su izdržljive

Ograde od kamena i cigle nude prirodniji izgled iako su skuplje od betona, izuzetno su izdržljive. Kamen, cigla i beton su materijali za ograde koji se vrlo lako održavaju i koje je skoro nemoguće da se uljezi ili životinje probiju ili da se popnu na njih. Idealne su i za niske granične ograde.

ograda od cigle

PVC vinilske ograde štede novac

Vinilske ograde se obično prave od čvrstog ili furniranog polivinila (PVC). Oni su jaki, fleksibilni i otporni. Pošto im nikada nije potrebno farbanje i neće zarđati ili se oguliti, vinilske ograde se izuzetno lako održavaju u poređenju sa drugim materijalima za ogradu.

vinilske ograde


Vinilske ograde su u početku skuplje od drvenih ili betonskih ograda, ali lako održavanje i dug životni vek ove vrste ograde za privatnost dugoročno štede novac. Vinilske ograde dostupne su kao kompleti iz većine kućnih i baštenskih centara, zajedno sa svim komponentama neophodnim za ugradnju.

Međutim, nisu tako bezbedne kao drvene ili betonske ograde. Vinilske ograde su dostupne u širokom spektru stilova i boja i mogu biti više od drvenih ili kamenih ograda zbog svoje male težine.

Drvene ograde se teško održavaju

Drvene ograde su jeftine za postavljanje, ali zahtevaju najviše održavanja od svih materijala za ogradu. Moraju da se osiguraju čelikom kako bi se usporilo njihovo truljenje i sprečilo savijanje, ali im je potrebna zaštita od vlage i oštećenja od sunca.


drvene ograde

Drvene ograde možete da nabavite kao montažne panele, stubove i šine ili rešetkaste panele, koji vam nude privatnost sa različitim nivoima sigurnosti. Možete napraviti drvenu ogradu za privatnost jednostavno da biste držali radoznale poglede podalje od vašeg dvorišta ili kao čvrstu barijeru koja sprečava neželjene posetioce i ljudskih i životinjskih vrsta iz vašeg dvorišta.


Drvo takođe ima prirodnu privlačnost koju jednostavno ne mogu ponuditi beton ili vinil. Možete ga obojiti tako da odgovara drugim karakteristikama pejzaža ili dozvoliti da prirodna lepota drveta poboljša vaš prostor.

Živa ograda – više ukras nego zaštita

Sadnja živih ograda, žbunja ili malog drveća duž linija vašeg dvorišta može da obezbedi živu ogradu koja nije toliko ograničena lokalnim propisima i građevinskim pravilima. U dvorištima gde je prostor na prvom mestu, zimzeleni stubovi poput italijanskog čempresa (Cupressus sempervirens) pružaju jednostavno rešenje za privatnost u blagoj ili mediteranskoj klimi.

živa ograda

Žive ograde dodaju prirodnu privlačnost vašem dvorištu, što je korisno ako ste ograničeni u prostoru za sadnju, ali zahtevaju mnogo više održavanja od vaših osnovnih materijala za ogradu. Žive ograde i žbunje moraju biti podrezane i pravilno održavane, i ne pružaju sigurnost od uljeza koju pruža drvena ili betonska ograda.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica