Prvi Put PROBALI BELE BUBREGE, a Ovo je REAKCIJA! – Ovako se Pravi Ovčiji Paprikaš!

Prvi Put PROBALI BELE BUBREGE, a Ovo je REAKCIJA! – Ovako se Pravi Ovčiji Paprikaš!

Na Sajmu ovčarstva u Kragujevcu naša ekipa je odlučila da okuša sreću i proba paprikaš od belih bubrega ali i roštilj na kamenoj ploči. Saznali smo i kako se šišaju ovce, koja rasa ovaca je najisplativija za uzgoj i kako se igra srpsko kolo.

Paprikaš od belih bubrega

Proces pripreme paprikaša od belih bubrega počinje unazad šest meseci, kada naš kuvar od stočara nabavlja 10 kilogram belih bubrega. Ova količina bubrega dovoljna je za jedan kotlić jer je meso sunđeraste teksture i velika količina se gubi pri kuvanju.

Ovaj ekspert uglavnom pravi paprikaše od belih bubrega bikova, ovog puta je zebog nastupa na Sajmu ovčarstva odlučio da to budu ovčiji beli bubrezi.

Pored belih bubrega osnovni sastojci su beli bibber, povrće po želji, dinstani luk i pred kraj se dodaju goveđu repovi. Ipak naš sagorovnik svoju tajnu čuva kao što i Koka Kola čuva svoju. Uprkos pokušaju da ga ubedimo, Šumadijska jaja čuvaju svoju tajnu recepturu. Paprikaš se kuva 4 sata.

Nekada su naši stari, kaže ovaj sagovornik, kad zakolju vepra stavljali i kuvali, danas toga nema. Ali posećujete gulašijade i slučne manifestacije trudimo se da promovišemo ovo naše starinsko jelo. Naš sagovornik ima i brojne diplome među kojima su čak i dve od Steve Karapndže. Pored paprikaša od belih bubrega, dobio je diplomu i za pečenje mesa na kamenoj ploči, bez dima.

Lipska pramenka isplativost

Autohntna sorta Lipska pramenka, ne traži mnogo, nije zahtevna, laka je za ispašu i ishranu. Njena glavna karakterstika je mlečnost, mesnatost je malo manja. I malo duže traje proces odgajanja jagnjadi. Ovaj sagovornik ima oko 80 komada ovaca, ali ih gaji isključivo zbog prodaje, ne zbog mesa. Redovno prima subvencije.

Il de Frans ovce uzgoj

Ova rasa ovaca je uglavnom predviđena za randman mesa. Uglavnom naš sagovornik gaji ovu rasu zbog mesnatosti i priloda. Ipak ovo nije dovoljno za zaradu, već se on bavi i šišanjem ovaca. Ima posebnu tehniku gde ovce sede. Ovaj stočar kaže da je to najlakši i najbezbedniji način šišanja ovaca. Za šišanje ovaca, potrebno je volje, poznavanje tehnike. Ipak vunu danas nema ko da kupuje i skladišti, tako se to baca. Ovaj sistem je toliko bezbedan da može da se ovce šišaju i do jedna dan pre jagnjenja.

Kud Lepenica – čuvari srpskog sela

Dok Dejan isprbava specijalitete, Lidija je pokušala da nauči kako se igra kolo sa igračima iz Kulturno Umetničkog društva Kud Lepenica. Ovo društvo postoji već 20 godina, a i mnogi članovi su tu od njegovog nastanka, putuju svuda po svetu i nastupaju na manifestacijama. Nažalost malo je mladih koij žele da igraju i nastave dalje ovu plemenitu umetnost.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica