Pečenje komovice – idealan posao za kišne jesenje dane!

Pečenje komovice – idealan posao za kišne jesenje dane!

Kišni jesenji dani idealna su prilika za okupljanje prijatelja oko kazana za pečenje rakije! Zato smo posetili poljoprivrednike u Titelu, koji su upravo pekli rakiju, i to ne bilo koju, već komovicu! Rekoše nam da se komovica dobija destilacijom prevrele grožđane komine. U narodu se koristi kao lek i primenjuje se u vidu obloga za snižavanje povišene telesne temperature ili smanjenje reumatičnih bolova. Lekovita svojstva, kažu, mogu se povećavati dodavanjem lekovitih trava.

Kiša koja je ovih dana padala omela je poljoprivrednike da uđu u atar i da obavljaju redovne poslove. Ipak, oni ne miruju! Jožef Sabo u Titelu peče rakiju, pa smo odlučili da ga posetimo.

Jožefe, od čega se danas peče rakija?

Meni je posebno drago da meteorolozi ovoga puta nisu pogrešili i da po ovom kišnom vremenu možemo da pečemo rakiju. Danas se sprema rakija od grožđa. Vino je otočeno i mi to ovde u Vojvodini zovemo komovica”, objašnjava nam Jožef Sabo.

Vruća rakija – kuva se i pije u mesecima sa slovom R!

 

Pečenje komovice - ©Agromedia 


To je dobra i kvalitetna rakija, ali koliko se ja sećam, kada sam bio mlađi, ona se koristila i za obloge, previjanja i slično?

Da, često se koristi za snižavanje temperature i u narodu je dobro poznata kao veoma delotvorna. To je nešto čime se mi ovde u Vojvodini hvalimo”, zadovoljno kaže Jožef.

Kakav je kvalitet rakija u Srbiji?


Da li je ovo grožđe tvoje, da li si ga sam i proizveo ili si ga kupio?

Ja se bavim i proizvodnjom grožđa, ali ova godina je bila specifična. Moj vinograd je na površini od jednog jutra, u drugoj godini, ali ipak moram sada priznati da je ovo grožđe iz okoline Trstenika. Reč je o sortama frankovka i muskat hamburg, koje su u tom regionu ipak znale dati bolje rezultate nego ovde u Vojvodini.“
 


Komovica se često koristi za snižavanje temperature i u narodu je dobro poznata kao veoma delotvorna.


Da li je ovo rakija koja se koristi samo za domaće potrebe ili je namenjena i tržištu?


Mi se trenutno bavimo snabdevanjem tržišta u okolini, ali za šire tržište još nismo pripremljeni, zato što nemamo veće količine.“

Ljudi kada biraju dunju, kajsiju i slične vrste rakije, odlučuju da kupe one koje su poreklom iz Vojvodine. Nije uobičajeno da se ovde prave šljiva, komovica i slične vrste, ali izgleda da se ipak menjaju pravila?

Zašto da ne! Područje opštine Titel imalo je 1924. godine 246 katastarskih jutara pod vinogradima. Nije se samo spremalo vino, već i komovica. Ona je ipak zaštitni znak Vojvodine, pa bi trebalo da se radi na zaštiti brenda, makar poput zaštite brenda Karlovčana i njihovog bermeta. Ovo je nešto što je zaista potrebno sačuvati.“
 

Pečenje komovice - ©Agromedia 


Deo gledalaca verovatno te prepoznaje i znaju da radiš u Pokrajinskom Fondu za razvoj poljoprivrede. Ipak, siguran sam da te ne prepoznaju i kao domaćina na jednom ovako autentičnom imanju. Da li se baviš svim radovima u poljoprivredi kada imaš vremena za njih?

Ja se bavim i pčelarstvom, voćarstvom i vinogradarstvom. To me je zanimalo još pre tridesetak godina pa sam odlučio da nastavim tradiciju i istrajem na ovom putu. U svakom slučaju, ne bih povezivao kreditne linije sa mojim privatnim biznisom, koji je ovakav, autentičan, kao što ste videli.“
 

Čast mi je da sedim na ovakvoj terasi koja me ispunjava, a istovremeno su tu i moji prijatelji, čuje se zov prirode i čitavo okruženje ovog mesta diše u pravoj harmoniji.


Ovakav privatan biznis je u današnje vreme velika retkost, ali mi je čast da sedim na jednoj ovakvoj terasi koja me ispunjava, gde su moji prijatelji, gde se čuje zov prirode i gde se očekuje da čitavo okruženje jednog mesta diše u pravoj harmoniji. Zato ćemo sigurno nastaviti da se bavimo ovim stvarima i dalje
.“

Glavni tehnolog za ovu rakiju je domaćin Miša. Mišo, koji je procenat alkohola u ovoj rakiji?

Trenutno je ovde 18 gradi. Dakle, već je pri kraju rakija i nastavlja se dalje pečenje patoke do određene gradaže. Stalno se meri i kontroliše i čim padne ispod 16 gradi, ostala je patoka, a iscurilo je ono što je trebalo da ostane. To ćemo posle prepeći sa drugom rakijom i iskoristićemo sve dok je moguće“, objašnjava nam Miša proces.

 

Pečenje komovice - ©Agromedia 


Koliko danas planirate kazana ovde da ispečete?

Ovo je danas treći kazan, planiramo još jedan i završavamo za ovaj dan. Sutra ćemo nastaviti dalje. I ovako su najavili novu kišu, pa će nam pečenje još nekoliko kazana dobro doći.

Sagovornici:
Jožef Sabo, Titel
Miša Petrov, Titel

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica