Ovaj majstor pravi rakiju čak i od kupusa!

Ovaj majstor pravi rakiju čak i od kupusa!

Stanimir Minić – Cane, čuven je po proizvodnji rakije u Šumadiji, i ne čudi kada je ovom majstoru pošlo za rukom da napravi rakiju čak i od kupusa.

Proizvodnja nije jednostavna, lakše je napraviti bilo koju drugu rakiju, od 100 kg kupusa dobija se oko litar i po rakije“, bilo je sve što je Cane podelio sa nama o receptu proizvodnje.

Nema proizvoda, koji je iznedrila Minićeva kuća rakije, a da nije nagrađen. Sve je počelo 2005. godine, kada je Cane rešio da se ozbiljnije posveti porodičnom poslu koji se nasleđivao sa kolena na koleno.

Kuća Minića © Agromedia

Kada čovek radi ono što voli, ništa nije teško, građevinac sam po profesiji, ne znam šta bi bilo da sam ostao u struci. Radio sam kuću nekim tehnolozima, kada su probali moju rakiju, koju sam pravio iz hobija, rekli su mi da retko ko u svetu ima takvu, tako sam počeo da radim na tome i danas smo tu gde jesmo“, objasnio je Cane.

U Šumadiji kažu, najbolja je rakija od šljive pa sve ostale.

U čast predaka i potomaka osnovao Muzej rakije!

Što se tiče sa šljive krenulo je sa 19,07 i došlo do ocene 19,43, znači 9 puta sam sebe nadvisio. To su uglavnom stare autohtone sorte šljiva koje daju tako visok kvalitet. Jačina se kreće od 40 do 43 stepena“, rekao je Cane.


Cane kaže, da su od 1750. godine pa sve do danas, kada se i unuk priključio poslu nakon studija, svi u familiji znali i da peku i da popiju. U podrumu Minića krije se više tona rakije od šljive, dunje, kajsije i viljamovke, ali i pravih rariteta kao što je rakija od šumske jagode, banane i kupusa.

Sagovornik:

Stanimir Minić – Cane, proizvođač rakije


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica