Svet poljoprivrede Prodavnica

Krsne slave u doba korone: Uz kolač, sveću, kandilo i tamjan u krugu porodice

Foto: Milan Todorović

Sezona slava je u punom jeku, ali se za razliku od ranijih godina ove jeseni proslavljaju u specifičnim okolnostima zbog epidemije korona virusa. Najveći broj domaćina u kraljevačkom kraju krsne slave proslavljaju uz poštovanje epidemioloških mera, u krugu porodice, kumova i najbliže rodbine. Ako je gostiju više rasporedjuju se u dva dana ili na drugi način kako bi se izbegli veći skupovi. Najvažnije je da se ranim jutrom u crkvama preseče kolač i da sveća, kandilo i tamjan stalno gore.

Mlađani Vasilije Korićanac ranom zorom bio je u Crkvi Sv. Bogojavljenja u Vrdilima, selu udaljenom desetak kilometara od Kraljeva da sveštenik Časlav Ristić preseče slavski kolač za Vasilijevu porodičnu slavu Svetog mučenika Stefana Dečanskog-Mratindan. Svečari su tek kasnije pristizali u vrdilsku crkvu vodeći računa da se ispoštuju mere koje nameće epidemiološka situacija.

Ovo je možda prilika da se vratimo običajima, da bismo se posvetili jedni drugima što je i suština slave. Slaviti slavu i verovati u Boga znači činiti dobro drugim ljudima”, kazuje protojerej Časlav Ristić.

Foto: Predrag Korićanac i Vladimir Baralić

Milenko Korićanac iz Kraljeva slaviće u krugu porodice a sledeće godine ako Bog da i ova epidemija prođe gostiju će biti više.

„Doći će mi kćerka sa suprugom i decom i opet će biti lepo i svečano. Unuke su mi najdraži gosti tako da će mi srce biti puno”, kaže kraljevački domaćin.

I u Hramu Svete Trojice u Kraljevu dobro je organizovana seča slavskih kolača kako bi se izbegle veće gužve i prema rečima starešine Hrama Jovana Đorema do sada nije bilo nikakvih problema. Veruje da će tako biti i za Svetog Nikolu, koga slavi polovina verujućeg srpskog naroda.

Komentari