Etno avlija „Kovačevi“ – obnova zaboravljene tradicije!

Etno avlija „Kovačevi“ – obnova zaboravljene tradicije!

Etno-avlija „Kovačevi“ nosi simboličan naziv jer se nekada na tom mestu nalazila kovačnica za potkivanje konja. U njoj se danas nalaze eksponati pomoću kojih se može napraviti hronika palanačkog života sela Boljevci, a koje je gospođa Marija Smiljanić prikupljala u proteklih trideset godina.
 

Etno-avlija © Foto: Mirjana Stepić

 

U želji da prenese duh nekih drugih vremena i sačuva ih od zaborava, Marija je u svoju etno-avliju unela mnogo ljubavi, i učinila da ovaj sremski kutak bude autentični muzej ovog kraja.
 

Posuđe u etno-avliji © Foto: Mirjana Stepić

Krenula sam polako da skupljam eksponate koje sam pronašla na imanju. Mojoj porodici i deci se to svidelo i oni su mi i dali podstrek da nastavim. Kada sam se penzionisala, krenula sam da izlažem sve što se nalazilo u samoj avliji, počev od plugova, raznih mašina, kao i zaprežnih kola koje je moj svekar koristio za stoku. Pronašla sam razne bokale, kao i šarenu keramiku koja je ostala još od starog imanja. Nešto od toga je kupovala i moja svekrva na vašarima i poselima širom Srbije“, ističe Marija Smiljanić.
 

Predmeti iz Marijine kolekcije potiču iz različitih krajeva i perioda, ali ima i onih koji su autentični za Boljevce, i koji su nekada imali svoju upotrebnu vrednost.

Do nekih od predmeta koji se nalaze u etno-avliji Marija je dolazila sama, a većinu je dobila i na poklon od svojih prijatelja. Predmeti iz Marijine kolekcije potiču iz različitih krajeva i perioda, ali ima i onih koji su autentični za Boljevce, i koji su nekada imali svoju upotrebnu vrednost.
 


Etno-avlija, eksponati © Foto: Mirjana Stepić

Tu su ćupići u kojima se nekada kiselila turšija, ili pravio pekmez ili kompot, zatim razne neobične tegle sa malim grlom koje su služile za kompot i flaše u kojima se čuvala rakija za specijalne prilike ili sokovi. Tu su i vezovi koji su stari skoro jedan vek“, objašnjava gospođa Smiljanić.
 

Stari vez © Foto: Mirjana Stepić


Marija je svoje eksponate nekoliko godina izlagala u osnovnoj školi u Boljevcima, sve dok nije odlučila da kapiju svog doma otvori za sve posetioce koji su napravili i knjigu utisaka u koju su upisivali svoje impresije iz ove etno-avlije.„Bilo je dosta turista, a dolazili su i češki i grčki ambasador. Ljudi su stvarno zadovoljni i oduševljeni onim što mogu da pogledaju, drago mi je da turisti još uvek poštuju našu tradiciju“, s ponosom ističe Marija.
 

Knjiga utisaka posetilaca © Foto: Mirjana Stepić


Za nju ovi eksponati imaju neprocenjivu vrednost, i uvek se obraduje svakom novom predmetu. „Ovi eksponati su za mene ljubav. Sada sam počela da prikupljam i stare šoljice za kafu. Kada mi neko od meštana ili turista donese neki eksponat, ja sam prezadovoljna. To ne radim zarad materijalnih stvari, već da bi sutra moja deca i unuci, kao i svi ostali, očuvali tradiciju našeg kraja i naroda“, zaključuje Marija smiljanić.
 

Etno-avlija © Foto: Mirjana Stepić

Marija je svoj hobi prenela i na svog sina, a nada se da će i njeni unuci nastaviti tradiciju i sačuvati etno-galeriju „Kovačevi“.

 

Autorka fotografija: Mirjana Stepić

Sagovornica:
Marija Smiljanić, Boljevci

 

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica