Žitnicu transformišu u voćnjake

Žitnicu transformišu u voćnjake

Nakon dugog perioda žetve u ćuprijskoj opštini i dalje je ostalo nepožnjeveno više od 1.000 hektara. Problemi sa todom i otkupom žita, ne samo ove godine, naterali su poljoprivredne proizvođače da umesto pšenice gaje voće, pišu Novosti.

Pšenicu zamenili voćarskim kulturama - © Pixabay

„Tužna su pšenična polja pomoravske žitnice na kojima se crni polegla, nepožnjevena pšenica. Na nekim parcelama kvalitet hlebnog zrna toliko je loš da će završiti kao stočna hrana po otkupnoj ceni od osam do 12 dinara. Zbog toga su mnogi poljoprivrednici rešili da pšenica ostane nepožnjevena“, kaže  diplomirani inženjer poljoprivrede Dragan Nikolić.

Ovogodišnji rekorder u prinosu pšenice Nenad Nikolić, iz sela Batinca, sa 10 hektara dobio je 72.000 kilograma. Rod je prodao po ceni od 17 dinara po kilogramu. Nepožnjeveno mu je, kaže, 17 hektara. Pošto ni prinos, ni kvalitet ni približno neće biti kao u slučaju požnjevene pšenice, najverovatnije će završiti kao stočna hrana, pišu Novosti.

Zbog loših meteoroloških uslova, koji utiču na prinose i kvalitet roda, mnogi ratari i stočari sve više se opredeljuju za voćarstvo i vinogradarstvo. Tako je poljoprivrednik Srđan Jovanović iz Batinca, nekadašnji rekorder u proizvodnji mleka, ove godine na tri hektara zasadio stabla jabuke.

Čak više od 30 u našoj opštini je pod zasadom višnje, desetak pod kupunom, a sve je više zasada kruške i drugog voća.

Izvor: Novosti

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica